الگوریتم رنک برین چیست؟
همه الگوریتم های گوگل از جمله الگوریتم رنک برین با آغاز کار خود انقلابی را در نتایج گوگل به وجود آوردند. این تاثیر به گونه ای بود که با معرفی و شروع به کار کردن این الگوریتم، حتی نحوه سئو کردن سایت ها نیز دچار تغییرات زیادی شد. بر اساس عملکرد ویژه ای که هر کدام از الگوریتم های گوگل دارند، پارمترهای مختلف سایت، عملکرد آن ها، کیفیت آن ها و حتی نحوه رفتار کاربران مورد بررسی قرار گرفته و سپس به سایت ها رتبه داده می شود. یکی از مهم ترین الگوریتم های گوگل، الگوریتم رنک برین است. همان طور که می دانید سطح دانش کاربران، نیاز آن ها، نحوه جستجوی آن ها و … با یک دیگر تفاوت های زیادی دارد. بنابراین گوگل برای درک نیاز کاربر و موردی که جستجو کرده به الگوریتم رنک برین نیاز دارد. این الگوریتم از طریق یادگیری ماشین و هوش مصنوعی مفهوم کلماتی که کاربران جستجو کرده اند را بررسی می کند. اگر به تازگی به دنیای سئو آشنا شده اید یا اگر یک متخصص سئو حرفه ای هستید، آشنایی با عملکرد الگوریتم های گوگل می تواند تا حد قابل توجهی در روند یادگیری و اجرای تکنیک های سئو موثر واقع شود. در ادامه همراه ما باشید با الگوریتم رنک برین، نحوه کار کردن آن، و تاثیر آن روی رتبه سایت و … آشنا شوید.
الگوریتم های گوگل از طریق بررسی و درک مفاهیم کلمات، نحوه نگارش آن ها، کیفیت لینک سازی ها و … می توانند بهترین نتیجه و نزدیک ترین پاسخ را به کاربران ارائه دهند. برای مثال با معرفی الگوریتم مرغ مگس خوار در سال 2013 میلادی، سئو کاران شاهد تغییرات زیادی در نتایج صفحات خود شدند. الگوریتم پاندا نیز با اهمیت و توجه به کلمات کلیدی و کیفیت محتوا، سعی در بهبود ارائه نتایج به کاربران داشت. اما یکی از مهم ترین و بهترین الگوریتم هایی که توجه و تمرکز خود را روی مفهوم کلمات کلیدی قرار داد، الگوریتم رنک برین است. این الگوریتم در سال 2015 میلادی با هدف کمک کردن به الگوریتم مرغ مگس خوار معرفی شد. در واقع می توان گفت الگوریتم رنک برین جدیدترین و یکی از بهترین راه حل های گوگل برای پردازش داده ها و نمایش نزدیک ترین و بهترین نتایج و رتبه بندی دقیق تر سایت ها است.
الگوریتم رنک برین چگونه کار می کند؟
الگوریتم رنک برین با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین (Machine Learning) و با تکیه بر هوش مصنوعی (AI) طراحی شده است. اگر بخواهیم به صورت خلاصه اما مفید یادگیری ماشین را توضیح دهیم، باید گفت که الگوریتم یادگیری ماشین در طی فرایند کار خود به بررسی و تحلیل داده های موجود می پردازد. سپس با استفاده از هوش مصنوعی سعی در یادگیری از نتایج و آزمایش های موجود را دارد. به همین دلیل می توان گفت از طریق یادگیری ماشین و هوش مصنوعی موتورهای جستجو هر روز داده های جدیدتری دریافت می کنند و دقیق تر و هوشمندتر می شوند. با معرفی رنک برین تغییراتی که سایت های قدیمی روی خود اعمال می کنند، یا با روی کار آمدن سایت های جدید نتایج رتبه بندی سایت ها دچار تغییر و تحولات زیادی می شود. همان طور که در پاراگراف بالاتر اشاره شد، تمرکز این الگوریتم روی مفهوم و درک عبارات و کلمات است. به همین دلیل به گونه ای کار می کند که نزدیک ترین و بهترین نتایج را مطابق با موردی که کاربر جستجو کرده، به او نشان می دهد. به طور کلی می توان گفت این الگوریتم دقیق تر و به گونه ای نسخه به روز رسانی شده الگوریتم مرغ مگس خوار است. چرا که دائما در حال یادگیری است و عملکرد دقیق و بهتری در نتایج جستجو دارد. رنک برین با توجه به عملکرد دقیق و سریعی که دارد، می تواند 15 درصد از کل نتایج جستجوهای آنلاین را پاسخ دهد. به همین جهت جزء مهم ترین سیگنال های تعیین کننده جایگاه و رتبه بندی سایت ها محسوب می شود. نحوه عملکرد این الگوریتم به گونه ای است که جزء سومین عامل تاثیر گذار در رتبه سایت ها شناخته می شود.
تاثیر الگوریتم رنک برین روی وبسایت
یکی از تغییرات ویژه ای که با معرفی شدن این الگوریتم روی نتایج رخ داد، به روز رسانی مداوم نتایج سایت ها بود. در واقع قبل از معرفی شدن این الگوریتم، تیم مهندسی گوگل یک الگوریتم بر مبنای ریاضی طراحی کرده بود. طی این الگوریتم جایگاه سایت ها رتبه بندی و تعیین می شد و دیگر تاثیری روی به روز رسانی دوره ای سایت های دیگر یا همان سایت نداشت. در واقع روند کار آن الگوریتم ریاضی ثابت و نسبتا یکسان بود. اما با معرفی شدن رنک برین نتایج به صورت دوره های به روز رسانی می شود.
رنک برین چه اطلاعاتی را بررسی می کند؟
شناخت و بررسی عملکرد الگوریتم رنک برین کمک می کند که به صورت هدفمند و دقیق تر بتوانید استراتژی های کاربردی برای سایت خود تدوین کنید. برای شناخت عملکرد این الگوریتم باید بدانید که چه اطلاعاتی را بررسی می کند. مهم ترین فاکتورها از نظر این الگوریتم به شرح زیر است:
-
تمرکز روی مفهوم کلمات جستجو و پاسخ بهتر به سوالات کاربر
در اکثر مقالات دبل کلیک در مورد اهمیت تولید محتوا و تاثیر آن روی بهبود سئو سایت زیاد صحبت شده است. در این جا نیز اهمیت تولید محتوا و رعایت مفهوم گرایی به صورت دقیق تر قابل درک خواهد بود. در واقع در صورتی که با تکنیک های درست تولید محتوا و سئو محتوا، اطلاعات و محتوایی را به کاربر برسانید، نتایج بسیار ویژه ای در موتور جستجو دریافت خواهید کرد. در این جا منظور تولید محتوای ارزشمند، بهینه و کاربردی است. در فرایند تولید محتوا باید محتوایی به کاربر ارائه دهید که هدف محور بوده و پاسخگوی نیاز کاربر باشد. به گونه ای که با مراجعه به سایت شما بتواند کامل ترین و بهترین محتوا را بیابد. به همین دلیل در تدوین استراتژی تولید محتوا سایت باید توجه داشته باشید که
-
موضوعات مناسب برای سایت انتخاب کنید.
- تمرکز و دقت خود را روی مفهوم گرایی قرار دهید.
- استانداردهای مربوط به یک محتوای ارزشمند را بشناسید و در طول محتوا از آن استفاده کنید.
-
توجه به فاکتورهای موثر در افزایش رضایت کاربر قبل از وارد شدن به صفحه مورد نظر
علاوه بر کیفیت محتوا، فاکتورهای دیگری روی افزایش رضایت کاربر تاثیر گذار هستند. برای مثال زمانی که کاربر با استفاده از تلفن همراه شروع به جستجو کردن می کند، گوگل متوجه این موضوع می شود. به همین دلیل سعی دارد سایت هایی را به چنین کاربری نشان دهد که نمایش مناسبی در چنین صفحات کوچک داشته باشد. به زبان ساده یعنی سایت ریسپانسیو باشد تا کاربر تجربه کاربری خوبی به دست آورد. علاوه بر این، موارد دیگری قبل از وارد شدن به صفحه مورد نظر توسط کاربر روی افزایش آن تاثیر دارد. مهم ترین فاکتورها عبارتند از:
-
نمایش صحیح و مطلوب صفحه نمایش به کاربر در موبایل، تبلت، لپ تاپ و …
- سرعت لود شدن سایت
- رعایت استانداردهای کد نویسی
- طراحی زیبا و کاربردی
- ایجاد تجربه کاربری خوب برای کاربر
-
بررسی میزان رضایت کاربر زمان جستجو کردن
الگوریتم رنک برین از زمانی که کاربر وارد سایت می شود تا زمان خارج شدن همراه اوست. به همین جهت با بررسی رفتار کاربر سعی دارد نتایج موتور جستجو را نیز بهینه کند. در نتیجه می توان گفت یکی از فاکتورهای مهم برای افزایش رضایت کاربر، نتایجی است که به او نمایش می دهد. علاوه بر این، کاربر پس از جستجو کردن، در صفحه اول با 10 نتیجه برتر روبرو می شود. سپس بر اساس عناوین سایت ها و توضیحات متا تصمیم می گیرد که روی سایت کلیک کند یا نه. در واقع در این جا نرخ تبدیل (CTR) و توجه به این که کاربر با دیدن سایت ها روی چه سایتی کلیک می کند، اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این، عباراتی که زمان برگشت به گوگل جستجو می کند، مدت زمان ماندگاری کاربر در سایت (Dwell Time) نیز توسط رنک برین بررسی می شود.
-
بررسی میزان رضایت کاربران از صفحات مختلف سایت
الگوریتم رنک برین به صورت دوره ای صفحات مختلف سایت را زیر نظر می گیرد. در مدت مشخصی رفتار کاربران در این صفحات را بررسی می کند. در این مدت روی تعداد نظرات کاربران، مدت زمان ماندگاری آن ها در سایت، تعداد لینک های خارجی به صفحه و نحوه ارتباطی که کاربران با سایت داشته اند توجه می کند. در صورتی که بازخورد مناسبی را از سمت کاربران دریافت کند، متوجه میزان رضایت آن ها می شود. در نتیجه هر چه میزان تعامل کاربران با سایت بهتر باشد نتایجی که به آن ها می دهد طبیعتا بسیار بهتر و ارزشمندتر خواهد بود.
-
بررسی عبارات استفاده شده زمان لینک سازی خارجی و لینک سازی داخلی
انکرتکست همان کلمه یا عبارتی است که زمان لینک دادن صفحات مختلف سایت یا از سایت به سایت دیگر استفاده می شود. انتحاب عبارت مناسب زمان لینک دادن یکی از مهم ترین پارامترهای تاثیر گذار در افزایش رضایت الگوریتم رنک برین محسوب می شود. اگر در مورد انتخاب انکر تکست تردید دارید، مقاله "انکر تکست چیست؟" را مطالعه کنید. در واقع گوگل با استفاده از نحوه لینک ها سایت ها یا صفحات مختلف سایت ها به یکدیگر بهتر می تواند متوجه موضوعات وب سایت و صفحات شود. به همین دلیل تمرکز خود را روی انکر تکست یا عبارات استفاده شده در لینک سازی خارجی و داخلی قرار می دهد. همان طور که در تولید محتوا باید به مفهوم گرایی توجه زیاد داشته باشید و از کلمات هم خانواده استفاده کنید. زمان لینک سازی نیز باید به این موارد توجه زیادی داشته باشید. هر چه تنوع عباراتی که زمان لینک سازی از آن ها استفاده می کنید، بیشتر باشد و مرتبط با موضوع اصلی صفحه باشد، شانس شما برای کسب رتبه های بالاتر در گوگل افزایش می یابد.
-
میزان رعایت کردن استانداردهای نگارشی و تولید محتوا
هدف گوگل و کلیه الگوریتم های آن جلب رضایت کاربر است. به همین جهت با تولید محتوای کاربر پسند می توانید تا حد زیادی به این الگوریتم ها بفهمانید که تمرکز شما روی ارائه خدمات بهتر، مطالب مفیدتر و جامع تر و ارائه بهترین پاسخ به کاربر است. شاید از اهمیت این موضوع زیاد اطلاع نداشته باشید، اما گوگل حتی غلط های املایی و نگارشی شما را درک می کند. در واقع با نوشتن یک محتوای کامل و جامع و رعایت استانداردهای نگارشی و املایی می توانید شانس زیادی در قرار گرفتن در نتایج برتر جستجو داشته باشید. همچنین زمان درج محتوا به نحوه انتخاب تگ ها از H1 تا H4 لازم است کاملا اصولی و مطابق با اصول سئو تگ ها را انتخاب کنید. به طور کلی استانداردهای نگارشی تولید محتوا شامل موارد زیر است:
-
انتخاب تگ های مناسب با کلمات مناسب
- استفاده از تگ ALT برای درج تصاویر
- نوشتن یک محتوای جامع و کامل و با تعداد کلمات نسبتا زیاد (در این زمینه لازم است که ابتدا تحقیق کلمه کلیدی انجام داده و با بررسی فعالیت رقبا تعداد کلمات مناسب را انتخاب کنید.)
- استفاده از زیر عناوین مناسب
- استفاده از بالت گذاری یا شماره گذاری
- استفاده از ویدئو و عکس به تعداد مناسب
- اصلاح موارد مرتبط با نگارش و املا
وظیفه الگوریتم رنک برین چیست؟
در پاراگراف بالا با مهم ترین عملکردهای الگوریتم رنک برین و اطلاعاتی که بررسی می کند، آشنا شدید. اما این کل کار این الگوریتم نیست. بلکه وظایف رنک برین شامل بررسی های تخصصی موارد دیگری است که شناخت آن ها تاثیر زیادی در بهبود اجرای تکنیک های سئو دارد. مهم ترین وظایف الگوریتم رنک برین به شرح زیر است:
-
بررسی رفتار کاربران از طریق بررسی میزان نرخ کلیک، مدت زمان ماندگاری کاربر در سایت، تعداد به اشتراک گذاری مطالب، تعداد کامنت ها، تعداد امتیازهای مثبت از طرف کاربران
- بررسی کیفیت و کاربردی بودن محتوا
- ارائه بهترین و نزدیک ترین نتایج طبق کلمات یا عباراتی که کاربر جستجو کرده است.
بهترین محتوا ها از دید الگوریتم رنک برین کدام اند؟
با معرفی شدن الگوریتم پاندا تمرکز این الگوریتم روی کلمات کلیدی، دفعات استفاده از کلمات کلیدی، کیفیت محتوا و رفع نیاز کاربر بود. اما با پیشرفت الگوریتم های یادگیری گوگل روند رتبه گرفتن سایت ها با روی کار آمدن الگوریتم های جدید از جمله الگوریتم رنک برین تغییر یافت. این الگوریتم سعی دارد از طریق شناخت و درک مفهوم و ارتباط بین کلمات منظور کاربران را زمان جستجو بهتر درک کند. به همین جهت از نظر این الگوریتم بهترین محتوا محتوایی است که صرفا تمرکز خود را روی رفع نیاز کاربر گذاشته باشد؛ نه صرفا جلب رضایت گوگل. گوگل با بررسی رفتار کاربران به خوبی تشخیص می دهد که آیا یک محتوا برای کاربر مفید بوده یا نه؟ زمانی که یک عنوان و یک meta Description برای صفحه ای از سایت می نویسید، کاربران با دیدن همین توضیحات کوتاه تشخیص می دهند که آیا پاسخ سوالشان یا نیاز آن ها با کلیک کردن روی این سایت برطرف می شود یا نه؟ به همین جهت می توان گفت اگر از طریق تولید محتوای سئو شده و حتی جامع نتیجه ای نگرفتید، تمرکز خود را روی کلمات کلیدی بلند (long tail Keyword) بگذارید. مطالبی ساده و روان بنویسید که همه کاربران متوجه آن شوند. در غیر این صورت سایت را ترک می کنند و این اتفاق از نظر رنک برین یک رفتار غیر مثبت خواهد بود.
سخن پایانی
گوگل برای افزایش رضایت کاربران از سایت ها و رتبه دادن به آن ها از الگوریتم های تخصصی مختلف استفاده می کند. در این مقاله به معرفی یکی از مهم ترین و کاربردی ترین الگوریتم ها که الگوریتم رنک برین است، پرداخته شد. با شناخت عملکرد، مزایا و دقت این الگوریتم با دید بازتر می توانید استراتژی خود را برای تولید محتوا ، لینک سازی و … اجرا نمایید.