سرچ کنسول سایت چیست؟
گوگل سال هاست برای رتبه بندی کردن وب سایت های مختلف، به پارامترهای مختلفی توجه می کند. حتی ممکن است از این موضوع بی اطلاع باشید که گوگل برای بهبود رتبه سایت ها و رتبه بندی اولیه توجه زیادی به رفتار کاربران پس از باز کردن و کلیک کردن روی لینک سایت دارد. چرا که از ابتدا تاکنون این موتور جستجوی قدرتمند تمرکز خود را روی رضایت کاربران قرار داده است. به همین جهت زمانی که کاربر با وارد شدن به سایت اقدام هدفمند و موثری در سایت انجام ندهد یا سریعا سایت را ترک کند؛ گوگل این رفتار را بر مبنای مفید نبودن سایت قرار می دهد. اما سوال مهم این است که ما چگونه می توانیم با پارامترهای مهم از دید گوگل آشنا شویم؟ علاوه بر این، تصور کنید به عنوان یک سئو کار اقدامات و تکنیک های مهم در این زمینه را روی سایت اجرا می کنید؟ چگونه می توانید بفهمید که اقدامات شما موثر واقع شده یا خیر؟ برای اطلاع از این موضوع و بررسی جایگاه فعلی سایت خود می توانید سایتتان ار در ابزار قدرتمند سرچ کنسول گوگل ثبت کنید. پس از مدتی متوجه خواهید شد این ابزار کلیه پارامترهای کوچک و بزرگ سایتتان را به دقت بررسی و آنالیز کرده است. سرچ کنسول یکی از بهترین ابزارهای کاربردی برای تجزیه و تحلیل سئو است که کمک زیادی به بهبود وضعیت سئو سایت ها می کند. اگر سایت تازه تاسیس دارید همین الان آن را در سرچ کنسول ثبت کرده و این مقاله را بخوانید تا به طور کامل با این ابزار و نحوه کار کردن با آن آشنا شوید.
گوگل سرچ کنسول چیست؟
از ابتدای طراحی سایت برای بهبود جایگاه و رتبه بندی سایت اقدامات زیادی را روی آن اجرا می کنید. برای بررسی کردن اقدامات خود و بررسی دقیق جایگاه سایت، جایگاه کلمات کلیدی، تعداد کلیک ها، و … سرچ کنسول بهترین ابزار است. گوگل سرچ کنسول به سئو کاران کمک می کند که بفهمید موتور جستجوی گوگل سایت را چگونه می بیند؟ این ابزار راه گشای اقدامات بعدی شما برای اجرای تکنیک های سئو خواهد بود. به طور کلی سرچ کنسول آمار و اطلاعات دقیق زیر را در مورد سایت شما و صفحات ایندکس شده نشان می دهد:
-
تشخیص مشکلات فنی
- نمایش محبوب ترین صفحات سایت که کلیک زیادی دارند.
- میزان نمایش سایت در نتایج جستجو گوگل را نمایش می دهد.
- زمانی که هرز نامه در سایت مشاهده کرد، اخطار می دهد.
- صفحاتی که با مشکلات مختلفی مانند ارور 404، 403 و … روبرو شده اند را به صورت دقیق نمایش می دهد.
- سایت های دیگر که به شما لینک داده اند را به صورت دسته بندی شده، نمایش می دهد.
>>>فاکتورهای موثر درسئو داخلی<<<
اهمیت استفاده از سرچ کنسول گوگل
یکی از مهم ترین اهداف بسیاری از صاحبان کسب و کار و کار آفرینان، فروشندگان، تولید کنندگان و … افزایش فروش محصولات و افزایش عرضه خدمات است. خوشبختانه در طی سال های اخیر با معرفی شدن ابزار و پلتفرم های مختلف و مناسب فضای آنلاین، امکان رشد کسب و کارهای زیادی به راحتی فراهم شده است. فقط کافی است روش استفاده از این نرم افزارها و پلتفرم ها را بلد باشید. با وجود این که طراحی پلتفرم ها، ابزارها و حتی شبکه های اجتماعی به صورت متفاوت انجام شده، اما همه آن ها به عنوان یک ابزار کاربردی و مهم برای کسب و کارهای آنلاین محسوب می شوند. حتی به دلیل ماهیت مشترکی که دارند، امکان استفاده از آن ها به صورت همزمان وجود دارد. چرا که می توانید در طول زمان برای هدایت کردن مشتری و ارائه روش های آسان خرید، مشتری را از یک پلتفرم به پلتفرمی دیگر انتقال دهید. برای مثال می توانید از کاربران بخواهید برای خرید آسان تر روی یک لینک موجود در استوری اینستاگرام روی کلیک کنند. همچنین می توانید آن ها را ترغیب کنید که اپلیکیشن شما را نصب کرده و سریع تر و آسان تر خرید کرده یا یک فایل را دانلود کنند. اما سوال مهم و اساسی این است که مشتریان و مخاطبان چگونه باید شما را پیدا کنند؟ چگونه می توانند از وجود شما و این که چه کاری انجام می دهید، آگاه شوند؟ زمانی که در این شبکه های اجتماعی فعالیتی نکنید، سایت نداشته باشید، برند سازی نکنید و … مشتری چگونه می تواند از وجود شما آگاه شود؟ چگونه می تواند با شما ارتباط برقرار کند. یکی از بهترین روش های حال حاضر که به بسیاری از کسب و کارهای آنلاین و حتی آفلاین کمک کرده، طراحی سایت است. زمانی که کاربران سایت شما را در نتایج جستجو پیدا کنند، بدیهی است که برای مشاهده خدمات و محصولات شما ترغیب می شوند. در غیر این صورت، نه تنها کاری از پیش نمی برید، بلکه کسب و کار شما با شکست روبرو خواهد شد. سایت های مختلف برای دیده شدن در نتایج جستجو از دو روش مختلف زیر استفاده می کنند:
Google ADS یا تبلیغات گوگل:
تبلیغات گوگل یا گوگل ادز یکی از رایج ترین روش هایی است که سایت های مختلف برای نمایش داده شدن وب سایت خود از آن استفاده می کنند. در این روش مجبور خواهید بود که ماهیانه یا تا هر مدت زمان که نیاز دارید، به گوگل هزینه پرداخت کنید تا سایت شما را جزء نتایج برتر نشان دهد. این کار یک کار ارگانیک و طبیعی برای بهبود سئو سایت نیست. اما هر روزه تعداد سایت های زیادی برای این کار اقدام می کنند.
SEO:
جستجوی ارگانیک: اما این نوع بهینه سازی، کاملا ارگانیک روی سایت انجام می شود. همان طور که در مقاله "پیش نیاز یادگیری سئو" گفته شد، SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization به معنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. در این روش مجموعه فرایند و اقداماتی توسط سئو کار روی سایت اجرا می شود تا در نهایت توسط موتورهای جستجو صفحات بررسی شود. سپس در صورت تایید شدن این اقدامات، رتبه و جایگاه سایت افزایش یابد. در تعریف ساده تر می توان گفت: به ترافیک دریافتی از سمت موتورهای جستجو که بدون پرداخت هزینه به گوگل صورت می گیرد، ترافیک ارگانیک گفته می شود.
در این جا اهمیت نصب و استفاده از سرچ کنسول مشخص می شود. زمانی که برای بهینه سازی سایت از روش ارگانیک و به اصطلاح تکنیک های سئو استفاده کنید، می توانید به صورت مستمر نتیجه اقدامات خود را چک کنید. در برخی شرایط ممکن است لینک سازی اشتباه، استفاده از کلمات کلیدی اشتباه، طراحی غلط صفحات فرود، کم بودن سرعت سایت و … باعث کاهش رتبه سایت و درجا زدن شود. اما با متصل کردن سایت به سرچ کنسول می توانید از هر کاری که روی سایت اجرا می کنید، مطلع شوید. سرچ کنسول در بسیاری از موارد پیشنهادات موثر و مفید هم در این زمینه پیشنهاد می کند که استفاده از آن ها خالی از لطف نیست.
آموزش نصب کردن سرچ کنسول
سرچ کنسول مانند برخی از ابزارهای تحلیل سئو امکان استفاده از ابزار و آمار و اطلاعات وب سایت را نمی دهد. بلکه ابتدا لازم است سایت مورد نظرتان را به آن متصل کنید. برای نصب کردن سرچ کنسول وارد سایت اصلی سرچ کنسول (https://search.google.com/search-console/about ) شوید. سپس روی گزینه Start Now کلیک کنید. وارد حساب گوگل خود (Google account ) شوید. اگر حساب گوگل ندارید، قبل از این مرحله اکانت بسازید.
پس از آن با دو مرحله زیر روبرو خواهید بود:
1- نصب سرچ کنسول از طریق آپلود کردن فایل (URL Prefix Property):
در این روش زمانی که url یک سایت را درج می کنید، ممکن است فقط برخی آمار و اطلاعات را به شما نشان دهد. برای مثال اگر آدرس https://dabelclick.com/ را ثبت کنید، فقط آمار و اطلاعات این سایت را نمایش می دهد. یعنی آمار مربوط به http://dabelclick.com/ را دیگر نمایش نمی دهد. به همین دلیل باید به صورت دقیق آدرس سایت را وارد کنید.
2- نصب سرچ کنسول از طریق اضافه کردن رکورد DNS (Domain Property):
بر خلاف روش قبل، با این روش زمانی که dns را وارد می کنید، کل زیر دامنه های موجود در یک دامنه توسط گوگل سرچ کنسول بررسی و انالیز می شود.
اگر می خواهید از طریق وارد کردن DNS سایت را سرچ کنسول ثبت کنید، مراحل زیر را دنبال کنید.
پس از این که در مرحله قبل آدرس URL را وارد کردید، تصویر زیر به شما نشان داده می شود:
دکمه Copy را بزنید تا متن موجود کپی شود. این متن را باید در DNS سایت خود وارد کنید. پس از آن دکمه Verify را بزنید.
اگر به تازگی کار خود را آغاز کرده اید و دانش کافی در این زمینه ندارید، برای کپی کردن متن در DNS می توانید از پشتیبانی هاست کمک بگیرید. علاوه بر این، بعد از این که رکورد جدید ایجاد کردید باید 48 صبر کرده و سپس دکمه Verify را بزنید.
3- نصب سرچ کنسول با استفاده از آپلود فایل html در هاست سایت
روش بالا ممکن است برای برخی افراد ساده و آسان نباشد. به همین دلیل می توانید برای نصب سرچ کنسول از طریق آپلود فایل html در هاست سایت اقدام کنید. برای این روش مجددا وارد سایت سرچ کنسول شوید. در قسمت مشخص شده در عکس آدرس url سایت را به صورت کامل دقیق و همراه با www وارد کنید. دقت کنید که آدرس صحیح باشد. در ادامه باید اعتبار سنجی انجام شود. برای این کار یک فایل اعتبار سنجی که با فرمت html وجود دارد، روی آن کلیک کرده و آن را دانلود کنید. سپس درون فایل public.html ، آدرس دامنه سایت را آپلود کنید. سپس روی دکمه verify کلیک کنید.
آموزش کار با بخش های مختلف سرچ کنسول
پس از این که با یکی از روش های بالا سایت را به سرچ کنسول متصل کردید، می توانید از ابزار و اطلاعات دقیقی که در اختیار شما قرار می دهد برای بهبود سئو سایت استفاده کنید. طراحی گوگل به گونه ای است که گزارش های آن به صورت یک بعدی یا query اعلام می شود. منظور از query کلمه یا کلماتی است که قبل از وارد شدن به سایت شما در موتور جستجوی گوگل سرچ کرده است. به اصطلاحات زیر توجه کنید:
Click:
این قسمت از گزارش سرچ کنسول نشان دهنده تعداد کلیک هایی است که روی یک صفحه از سایت پس از وارد کردن کلمه کلیدی توسط کاربر انجام شده است.
Impression:
نشان دهنده تعداد دفعاتی است که سایت در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده شده است. در بسیاری از موارد تعداد Impression بیشتر از تعداد کلیک ها است. بسیاری از کاربران ممکن است با دیدن سایت شما و عنوان روی لینک سایتتان کلیک نکنند. در صورتی که اختلاف بین click و Impression خیلی زیاد باشد، باید بررسی کنید که چه موضوعی سبب شده که کاربر برای کلیک روی لینک سایت شما ترغیب نشود.
CTR (click through rate) (نرخ کلیک):
به نسبت تعداد دفعاتی که کاربران روی لینک سایت شما کلیک کرده اند تقسیم بر Impression، نرخ کلیک گفته می شود. click/ Impression= CTR
Average Position (میانگین رتبه):
نشان دهنده میانگین رتبه سایت برای یک کلمه یا عبارت کلیدی است. این عدد معمولا به صورت میانگین نمایش داده می شود. چون رتبه سایت معمولا با توجه به موقعیت کاربران، دستگاهی که برای جستجو از آن استفاده می کنند، و … متفاوت و متغیر است.
گزارشات سرچ کنسول
پس از این که با اصطلاحات مهم و پر تکرار در سرچ کنسول آشنا شدید می توانید به صورت دقیق تر گزارشات مندرج در این نرم افزار را آنالیز و بررسی کنید. برخی از مهم ترین گزارشات این ابزار به شرح زیر است:
-
گزارشات اجمالی (over view Report)
اولین قسمت پس از باز کردن سرچ کنسول، بخش گزارش اجمالی است. در این قسمت یک تصویر کلی از نمای فعالیت های سایت و گزارشات آن مشاهده می کنید. در قسمت performance Report می توانید تعداد کلیک های دریافتی از صفحه نتایج گوگل را مشاهده کنید. این ترافیک و کلیک ها به صورت کاملا طبیعی و طی اجرای تکنیک های گوگل جذب شده است. همچنین در قسمت coverage می توانید روند تغییرات سایت در طی بازه های زمانی مختلف را مشاهده کنید.
-
گزارش عملکرد (performance Report)
همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، با استفاده از سرچ کنسول می توانید آمار و اطلاعات دقیقی در مورد گزارشات سایت خود به دست آورید. در قسمت گزارش عملکرد می توانید داده های نمایش داده شده را بر اساس پارامترهای مختلف مانند url، دستگاه، کشور، و … دسته بندی کنید. این کار به شما کمک می کند به صورت سازمان یافته تر و دقیق تر بتوانید اطلاعات سایت خود را آنالیز کنید. همچنین اگر شاهد افت رتبه یا تغییرات ناگهانی در سایت شدید، بتوانید عملکرد سایت را دقیق تحلیل کنید. همچنین یکی از بهترین عملکردهای این ابزار این است که سایت را می توانید بر اساس کلمات کلیدی مختلف آنالیز کنید. همچنین برای بهبود جایگاه صفحات می توانید از نتایج به دست امده برای تحقیق کلمه کلیدی استفاده کنید.
سخن پایانی
آمار و اطلاعات و گزارشاتی که سرچ کنسول به شما ارائه می دهد، فراتر از بررسی و معرفی در یک مقاله است. به همین جهت در یک مقاله به صورت کامل به معرفی ابزار و گزارشات این ابزار پرداخته می شود. در این مقاله سعی شد با اهمیت استفاده از ابزار سرچ کنسول گوگل، مزایا و کاربردی که دارد، به طور کامل پرداخته شود. با روش های ذکر شده اقدام به نصب و متصل کردن سرچ کنسول به سایتتان کرده و با نتایجی که مشاهده می کنید، سئو سایت خود را بهبود بخشید. در پایان نیز تجربه و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.