با وجود این که سال هاست استفاده از CMS های آماده مانند پرستاشاپ، وردپرس، جوملا و … مورد استقبال طراحان سایت قرار گرفته است. اما بسیاری از کسب و کارها هنوز هم ترجیح می دهند، سایت اختصاصی برای آن ها طراحی شود. یکی از مهم ترین مواردی که برای همه کسب و کارها در عصر امروز از اهمیت زیادی برخوردار است، برند سازی و گسترش آن است. به همین جهت با استفاده از ابزارهایی که دیجیتال مارکتینگ و تجارت الکترونیک در اختیار آن ها قرار می دهد، اقدام به گسترش برند و معرفی آن می کنند. یکی از بهترین روش ها طراحی سایت و سئو کردن آن برای موتورهای جستجو است. فرقی نمی کند سایت اختصاصی داشته باشید یا سایت با سیستم های مدیریت محتوا. در هر صورت باید سایت شما در موتورهای جستجو رتبه بالایی داشته و توسط کاربران دیده شوید. اما نکته حائز اهمیت در مورد نحوه اجرای تکنیک های سئو سایت اختصاصی در مقایسه با سایت های دیگر است. اگر کارشناس سئو هستید، یا اگر قصد سئو کردن سایت اختصاصی خود را دارید، در این مقاله همراه ما باشید. در طول این مقاله به کلیه چالش ها و سوالات پیرامون سئو سایت اختصاصی و موارد مهم در این زمینه پاسخ می دهیم.
سئو سایت اختصاصی به چه معناست؟
طراحی وب سایت اختصاصی متناسب با نیاز مشتری و از نظر ظاهری و گرافیکی اجرا و انجام می شود. نکته حائز اهمیت در این روش طراحی این است که از هیچ سیستم مدیریت محتوای آماده ای از جمله وردپرس، جوملا، و … استفاده نمی شود. به گونه ای که از 0 تا 100 طراحی سایت با استفاده از کدهای برنامه نویسی برای مشتری کد نویسی و پیاده سازی می شود. طراحی این گونه سایت ها معمولا توسط یک نیروی برنامه نویس یا طراح سایت امکان پذیر نیست. بلکه در بسیاری از شرایط به چندین نیروی کار تخصصی نیاز است. یکی از ویژگی های این گونه سایت ها این است که کدهای این نوع سایت ها به صورت اختصاصی صرفا برای همان شرکت مورد استفاده قرار می گیرد و در دسترس هیچ کس نیست. به همین دلیل هزینه طراحی سیات اختصاصی در مقایسه با سایت هایی که CMS آماده استفاده می کنند، بسیار بیشتر است. در طی روند طراحی سایت اختصاصی طی یک جلسه مشاوره هدف و نیاز کارفرما مشخص می شود. پس از آن طرح های پیشنهادی توسط طراح سایت به کارفرما ارائه می شود. پس از تایید شدن توسط کارفرما کد نویسی و برنامه نویسی با استفاده از زبان های PHP و ASP و فریم ورک های لاراول توسط طراح سایت آغاز می شود.
ظاهر سایت اختصاصی با سی ام اس های اختصاصی چه تفاوتی دارد؟
همان طور که می دانید CMS اختصاصی مخخف عبارت Content management system به معنای سیستم مدیریت محتوا است. در واقع با استفاده از این سیستم می توان اقدام به طراحی سایت و مدیریت کردن پنل کاربری آن کرد. یکی از بهترین مزایای این گونه سایت ها این است که می توانید از فروشگاه ها و شرکت های مختلف قالب های مورد نیاز را به صورت رایگان یا پولی تهیه کنید. اما نکته مهم تر این است که امکان ویرایش قالب ها توسط یک طراح گرافیست به بهترین نحو وجود دارد. به گونه ای که سایت و قالب آن کاملا متناسب با نیازهای کارفرما و با توجه به پرسونای مخاطب طراحی و اجرا شود. این سیستم های مدیریت محتوا افزونه هایی دارد که امکان اجرای قابلیت های مختلف به وب سایت های متفاوت با خدمات و محصولات متفاوت را می دهد. اما در برخی شرایط این CMS ها نیازهای اولیه وب سایت را پوشش می دهد. اما نحوه طراحی سایت اختصاصی بدین صورت است که شرکت طراحی و توسعه وب، سایت را با توجه به کلیه امکانات و نیازهای مورد نظر مشتری طراحی می کند. امکانات و ماژول های این گونه سایت ها از پیش طراحی شده نیست. در واقع تک تک بخش ها، منوها، ماژول ها و امکانات به صورت تک تک و اختصاصی طراحی می شود. به همین جهت در نگاه اول ممکن است ظاهر سایت اختصاصی با CMS های اختصاصی تفاوتی نداشته باشد. اما زمانی که به کدهای اختصاصی و برنامه نویسی شده آن نگاهی بیاندازید، متوجه یونیک بودن آن خواهید شد. به طور کلی طراحی سایت اختصاصی کمک می کند که از نظر ظاهری، ساختار، کاربر محور بودن و … در مقایسه با سایر رقبا متمایز باشید. چون تمامی آیتم ها، منوها، و قسمت های مختلف سایت کاملا برای کسب و کار شما طراحی شده است.
دلایل استفاده از سایت های اختصاصی
همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، طراحی سایت اختصاصی یکی از انواع طراحی های سایت است که توسط شرکت های طراح و توسعه دهنده وب انجام می شود. مهم ترین دلیل استفاده از سایت های اختصاصی این است که امکان پیاده سازی و اجرای خدمات یا امکانات مورد نظر برای کاربران و کارفرما توسط CMS های آماده امکان پذیر نیست. این نوع طراحی سایت برای پروژه هایی انتخاب می شود و کاربرد دارد که دارای برنامه های توسعه ای بلند مدت هستند. همچنین باید امکانات و خدمات آن ها در بلند مدت در مقیاس بزرگ به روز رسانی شود. طراحی سایت اختصاصی کاملا متناسب با نیازهای مشتری و خواسته او انجام می شود. به همین دلیل امکان برقراری ارتباط با مشتریان راحت تر خواهد بود. یکی از دلایل اصلی استفاده از طراحی سایت های اختصاصی امنیت بالای آن در مقایسه با سایت های وردپرسی است. در واقع احتمال هک شدن این گونه سایت بسیار پایین و حتی غیر ممکن است. به طور کلی از مهم ترین دلایل طراحی سایت اختصاصی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هدفمند کردن سایت با توجه به نیاز کارفرما و پرسونای مشتری
- سرعت بالای بارگذاری سایت
- امنیت بالا
- تفاوت در طراحی ظاهری و متمایز بودن آن
آیا سرعت بک اند در سایت های اختصاصی بیشتر است ؟
همان طور که در پاراگراف هایی بالاتر ذکر شد، سایت های اختصاصی توسط یک تیم چندین نفره و متخصص انجام می شود. کلیه افراد این تیم به صورت بهینه شده و کاملا بر مبنای سفارش مشتری قسمت های مختلف سایت را طراحی می کنند. به همین جهت سرعت سایت اختصاصی در مقایسه با CMS های آماده بیشتر است. حتی با افزایش کارایی سایت و اضافه کردن قسمت ها و ماژول های مختلف به قسمت های سایت، کارایی و سرعت آن کاهش پیدا نمی کند. همان طور که در اکثر مقالات آموزشی دبل کلیک ذکر شده، یکی از مهم ترین پارامترهای تاثیر گذار در افزایش رضایت کاربران سرعت بارگذاری و نمایش سایت است. زمانی که کاربران با یک سایت با سرعت بالا روبرو باشند، میزان رضایت آن ها افزایش یافته و بدیهی است که سراغ سایت رقبا نمی روند. در برنامه نویسی (back end) بک اند برنامه نویس به طراحی سایر ویژگی های وب سایت می پردازد. برنامه نویس بک اند تمامی دکمه ها، لینک هایی که در سایت منتشر می شود و کلیه قابلیت هایی که باید به کاربران نمایش داده شود، را طراحی می کند. به همین جهت طراحان و برنامه نویسان از بهینه تر و به اصطلاح جمع و جور ترین کدها برای برنامه نویسی استفاده می کنند. به همین جهت سرعت بک اند سایت های اختصاصی نیز بالاتر است.
آیا می توان گفت سرعت فرانت در سایت های اختصاصی بهینه تر است؟
بله. مهم ترین عاملی که تاثیر زیادی در افزایش سرعت این گونه سایت ها دارد، این است که هیچ گونه کد اضافی در ساختار سایت و کد نویسی های آن وجود ندارد. در واقع منظور از فرانت اند (Front End) ظاهر سایتی است که با آن روبرو هستیم. بدین صورت که از هر نوع کد نویسی و فریم ورکی که برای ساخت و طراحی سایت استفاده کرده باشید، المان و زبان های که در ظاهر سایت وجود دارد، ثابت است. به همین دلیل می توان گفت سرعت فرانت اند نیز در سایت های اختصاصی بیشتر از سایت های وردپرسی و نظیر آن است. از مهم ترین زبان های برنامه نویسی فرانت اند می توان به css، java Script و html اشاره کرد. با استفاده از این زبان های برنامه نویسی می توانید تمامی فریم ورک های سایت را با یک دیگر سازگار کرده و ظاهر بسیار خوبی برای سایت ایجاد کنید.
به راستی امنیت سایت های اختصاصی چرا بیشتر است؟
یکی از مهم ترین پارامترهای موثر در بهبود و افزایش سرعت بهره وری هر سایت، سرعت بارگذاری آن است. در واقع زمانی که کاربر چندین ثانیه هم برای بارگذاری سایت صبر کند، سریعا از سایت خارج می شود. همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد از سایت های اختصاصی برای کسب و کارها و پروژه های بزرگی که قصد گسترش دادن آن را دارند، استفاده می شود. بنابراین با توسعه قسمت های مختلف آن صرفا بخش بک اند آن توسط طراح بک اند توسعه داده می شود. کدهایی که توسط طراح و برنامه نویس بک اند با توجه به تجربه ای که دارد، کوتاه و بهینه خواهد بود. به همین دلیل سرعت سایت بالاتر است. اما ویژگی دیگری که باعث افزایش رضایت کاربران و کارفرما برای داشتن سایت اختصاصی شده، امنیت بیشتر آن است. منظور ازامنیت داشتن وب سایت این است که اطمینان حاصل کنید که اطلاعات موجود در سایت در اختیار مجرمان سایبری و هکرها قرار نگرفته است. سایت های اختصاصی صرفا توسط یک گروه و کاملا اختصاصی برای یک پروژه طراحی می شود. در واقع کدهای استفاده شده برای آن پروژه به هیچ وجه برای پروژه های دیگر استفاده نمی شود. به همین جهت امنیت این گونه سایت ها در مقایسه با cms ها بیشتر است.
ایا فرایند سئو در سایت های اختصاصی متفاوت هست؟
یکی از دغدغه های مهم کارشناسان سئو این است که آیا فرایند سئو در سایت های اختصاصی با سایت های وردپرسی و امثال آن متفاوت است یا خیر؟ همان طور که در پاراگراف های بالاتر ذکر شد، فرایند طراحی سایت برای سایت های اختصاصی به صورت کد نویسی شده و کاملا اختصاصی پیاده سازی می شود. به همین دلیل روش پیاده سازی تکنیک های سئو در بخشی از قسمت های سایت نیز با cms های اختصاصی متفاوت است. یکی از مهم ترین فرایندهای بهینه سازی سایت های اختصاصی افزایش سرعت سایت است. برخی از مشکلات مربوط به سرعت سایت ناشی از اشتباهات و خطاهایی در کد قالب سایت است. به همین جهت بهینه سازی و برطرف کردن این خطاها صرفا باید توسط یک برنامه نویس فرانت اند انجام شود. چون ویرایش کردن و تغییر کد قالب سایت اختصاصی طراحی شده، به اندازه طراحی یک سایت جدید زمان بر خواهد بود. فرایندهای دیگر سئو سایت اختصاصی نیز شامل موارد زیر است که شباهت های زیادی با cms آماده دارد:
- بهینه سازی آدرس Url صفحات
- بهینه سازی تگ Title
- استفاده از توضیحات متای صحیح
- بهینه سازی استفاده از کلمات کلیدی هدف در محتوا
- طراحی ریسپانسیو
- استفاده از لینک های داخلی و خارجی
- اقدامات لازم برای افزایش سرعت سایت
- استفاده از کلمات هم معنی با کلمه کلیدی هدف
- بهینه سازی تصاویر و عکس های سایت
- تولید و بهینه سازی محتوای مناسب
- فعالیت در شبکه های اجتماعی و بک لینک گرفتن
- ریپورتاژ آگهی
ایا بالا امدن رتبه در سایت های اختصاصی سریع تر است؟
بدیهی است که اجرای تکنیک های سئو هم برای سایت های اختصاصی و هم برای cms ها کاری زمان بر و دشوار است. همان طور که در پاراگراف بالاتر ذکر شد، بهینه سازی و اجرای تکنیک های سئو داخلی و حتی سئو خارجی بین سایت های اختصاصی و cms ها با یک دیگر شباهت های زیادی دارد. اما زمانی که صحبت از بهینه سازی سئو تکنیکال، افزایش سرعت سایت، و بهینه سازی تجربه کاربری و بهینه سازی و ویرایش قالب می شود، ممکن است به زمان اجرای این تکنیک ها نیاز باشد. چرا که قالب این گونه سایت ها به صورت اختصاصی و متناسب با نیاز کارفرما و شناخت مشتریان هدف آن مجموعه طراحی شده است. به همین جهت ویرایش کدها کار آسان و ساده ای نیست.
چه عواملی باعث می شود تا سئو سایت های اختصاصی بهتر باشد؟
در این مقاله به مهم ترین تفاوت ها و مزایا و معایب سایت های اختصاصی و cms های آماده پرداخته شد. در این میان این تصمیم با کارفرما است که متناسب با نیاز و گستردگی پروژه خود کدام مورد را انتخاب کند. اما هر سایت اختصاصی نیز مانند سایر سایت ها به بهینه سازی نیز نیاز دارد. اما سئو کردن به دلیل این که کد نویسی ها، ساختار و معماری سایت، قالب سایت، آیتم ها، ماژول ها، دکمه ها، و حتی رنگ و المان هایی که در سایت استفاده شده کاملا اختصاصی است، بهتر خواهد بود. چون طراح سایت از ابتدا در جریان کل نیاز کارفرما و عوامل مهمی که در جریان بهینه سازی سایت موثر است، قرار می گیرد. علاوه بر این، حتی زمان طراحی سایت اگر مشکلی بروز کند، امکان برطرف کردن آن توسط طراح و برنامه نویس بک اند و فرانت اند وجود دارد.
چرا سئوکارها سئو سایت های اختصاصی را دوست ندارند؟
یکی از مشکلات رایجی که کارشناسان سئو با آن روبرو هستند، سئو کردن سایت های اختصاصی است. این سایت ها توسط چندین اعضای یک مجموعه شامل برنامه نویس بک اند، برنامه نویس فرانت اند، طراح گرافیست و طراح سایت انجام می شود. در نهایت شاهد یک مجموعه یک پارچه از یک سایت منسجم و کامل خواهید بود. اما زمانی که صحبت از سئو کردن آن می شود و کارفرما به دنبال یک سئو کار جدید می رود، روند سئو کردن دشوار خواهد بود. یک کارشناس سئو در قدم اول باید سایت رقبا، قسمت های مختلف سایت، سرعت سایت، کلمات کلیدی مورد نظر کارفرما، کلمات کلیدی هدف، لینک سازی و … را با استفاده از ابزارهای مختلف بررسی کند. به همین دلیل ممکن است حین آنالیز کردن با مشکلات و چالش هایی روبرو شود که فقط توسط یک برنامه نویس حل می شود. چون کد نویسی ها کاملا اختصاصی و با زبان های مختلف انجام شده است. همچنین ممکن است در طول اجرای یک پروژه کارشناس سئو مجبور به استخدام چندین کارشناس برای پیگیری مشکلات سایت و سئو کردن آن باشد.(اموزش سئو در اکادمی دبلکلیک)
جمع بندی در مورد سایت های اختصاصی
در این مقاله به طور کامل به معرفی مزایا و معایب و تفاوت های بین سایت های اختصاصی و سایت هایی که با cms های آماده طراحی می شوند، پرداخته شد. مهم ترین نکته برای سئو سایت اختصاصی سرعت بالاا، امنیت بالا، امکان افزودن امکانات و ماژول های جدید و داشتن ظاهری منحصر به فرد است. اما به هر حال در نهایت کارفرما با توجه به بودجه ای که در نظر دارد تصمیم می گیرد که از کدام پلتفرم استفاده کند. مجموعه دبل کلیک با داشتن کارشناسان مجرب طراحی سایت اختصاصی و طراحی سایت وردپرس و … را برای کلیه کارفرمایان و متناسب با نیاز آن ها اجرا می کند. همچنین در این مجموعه امکان پیاده سازی و انتقال سایت های وردپرسی به سایت های اختصاصی انجام می شود.