گزارش سئوی سایت
شروع و انجام پروژه های سئو با چالش های مهمی روبرو است. امروزه سئو یکی از جذاب ترین و البته بهترین مشاغل در ایران و جهان شناخته می شود. با گذشت زمان نیز افراد زیادی برای یادگیری و شروع فعالیت در این زمینه اقدام کرده اند. در صورتی که این شغل هم همانند سایر مشاغل چالش ها و دغدغه های مهمی دارد. یکی از مهم ترین مسائلی که بین کارفرما و کارشناس سئو توافق و تعیین می شود، ارائه گزارش سئو سایت است .این گزارش بسته به نظر کارفرما، نوع سایت، بزرگی و گستردگی سایت و همچنین مدت زمان تقریبی برای بهینه شدن سایت و دیده شدن در نتایج جستجو متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی هر کارشناس سئو به منظور افزایش کیفیت کار نهایی خود و در جریان قرار گرفتن کارفرما لازم است که هر هفته یا هر ماه یا طبق توافق طرفین گزارشی را به صورت مدام به کارفرما ارائه کند. اگر در این حرفه فعالیت می کنید و قصد ارائه گزارش سئوی سایت را دارید، در این مقاله همراه ما باشید . در این مطلب با اهمیت ارائه گزارش، نحوه ارائه، و ابزارهای کاربردی در این زمینه آشنا خواهید شد.
گزارش سئو سایت چیست؟
گزارش سئو یکی از مهم ترین وظایف هر کارشناس سئو یا شرکت های ارائه دهنده خدمات سئو است. گزارش دادن سئوی سایت و خدماتی که در این زمینه انجام داده اید، سبب می شود یک اطلاعات کامل از روند فعالیت ها و نتایجی که به دست آورده اید، برای خود و کارفرما داشته باشید. در روند اجرای تکنیک های بهینه سازی سایت بدیهی است که کارشناس سئو باید اقدامات مهمی را داخل و خارج سایت اجرا کند تا سایت پس از مدت چندین ماهه در نتایج جستجو دیده شود. زمانی که از ابتدا یک پروژه سئو را قبول می کنید، سایت مشکلات و خطاهای زیادی دارد که باید با استفاده از ابزارهای مختلف تحلیل و آنالیز شود. مدت زمان این کار نیازمند یک پروسه طولانی و با دقت است. اما چگونه می توان کارفرما را متقاعد کرد که رتبه سایت قبل از شروع سئو سایت چند بوده و پس از اقداماتی که سئو کار شروع به کار کرده، چند شده است؟ تنها راه کار در این زمینه ارائه گزارش کار است. با ارائه یک سند دقیق و مشخص از اقداماتی که انجام داده اید، کارفرما در جریان خدماتی که ارائه کرده اید، قرار می گیرد. همچنین می توانید به صورت دقیق تر استراتژی جدیدی برای اقدامات بعدی تدوین کنید.
اهمیت گزارش سئو برای کارفرما
بدیهی است که بین کارفرما و کارشناس سئو قبل از شروع پروژه مبلغی به عنوان دستمزد مشخص و ثابت تعیین می شود. پس از توافق کارشناس سئو تصمیم می گیرد که در قدم اول رقبا و سایت را آنالیز کند. بنابراین طی یک گزارش مشخص می تواند کارفرما را متقاعد کند که خطاها و اشکالات سایت چیست؟ این کار توسط تهیه کردن یک گزارش کار برای کارشناس سئو امکان پذیر است. در طی این کار کارشناس سئو با استفاده از ابزارهای تخصصی خطاها و ایرادات سایت را شناسایی کرده و به کارفرما اعلام می کند. در این مرحله کارشناس تاریخ دقیق تحلیل را درج کرده و به کارفرما اعلام می کند. پس از آن طبق قرارداد اقدامات لازم را برای بهینه کردن سایت آعاز می کند. پس از مدتی نیز مجددا لازم است که تحلیل سایت توسط سئو کار انجام شده و یک گزارش جدید مبنی بر اقداماتی که در این مدت زمان انجام شده به کارفرما ارائه شود. با تحویل گزارش کار کارفرما در جریان اقدامات انجام شده و تغییراتی که در سایت نمود پیدا کرده خواهد شد. بنابراین با اعتماد بیشتری می تواند برای برون سپاری پروژه سئو به سئو کار اقدام کند.
چرا گزارش های منظم می تواند به فراید رشد سایت کمک کند؟
همان طور که در ابتدا ذکر شد، یکی از ضروری ترین اقدامات برای هر سئو کار ارائه یک گزارش سئو به کارفرما است. با ارائه این گزارش می توانید سلامت سئوی سایت، اقدامات انجام شده، تاثیر عملکرد و فعالیت هایی که روی سایت انجام شده، رتبه های کلیدی، خطاهای قبلی که رفع شده و … را مشاهده و ارزیابی کنید. پس از آن از این اطلاعات به دست آمده برای استراتژی های بعدی استفاده کنید. در این راه یکی از بهترین روش ها استفاده از ابزارهای تحلیل سایت نظیر سرچ کنسول، گوگل آنالیتیکس، hrefs و … است. با استفاده از این ابزار می توانید تمام اطلاعات کاربردی در مورد کارهایی که تاکنون روی سایت اجرا کرده اید را ذخیره کنید. همچنین استفاده از این ابزار و تهیه گزارش سئو سایت کمک می کند تا با دید بازتر و شناخت بیشتر در جریان روند و رشد سایت قرار گرفته و در شرایط ضروری سریع تر سایت را بررسی کنید. در واقع ارائه گزارش به صورت صحیح به کارفرما کمک می کند تا در مورد بازگشت سرمایه ای که هزینه کرده، اطمینان حاصل کند.
نحوه ارائه گزارش های سایت به کارفرما
پس از عقد قرار داد سئو پیشنهاد می شود ابتدا پس از تحلیل کردن سایت، یک گزارش کامل مبنی بر خطاها و ایراداتی که در قسمت سئو داخلی، مقالات، کلمات کلیدی، لینک سازی ها، حجم تصاویر، اشتباهات در url سایت، خطاهای فنی در قسمت سئو تکنیکال، سرعت سایت، و … وجود دارد را به کارفرما اعلام کنید. پس از آن با توجه به استراتژی که برای سئو تدوین می کنید، یک نقشه راه به کارفرما ارائه کنید و به صورت خلاصه توضیح دهید که در روند پروژه قصد انجام چه اقداماتی را دارید. پس از آن طبق قرار داد به صورت ماهانه، هفتگی و حتی به نسبت بزرگی پروژه به صورت سالانه در مورد کارهایی که انجام داده یک گزارش ارائه دهید. همچنین با مقایسه تغییرات حاصل شده از ابتدا تا انتهای کار می توانید اعتماد کارفرما را جلب نمایید. به طور کلی ساختار یک گزارش سئو سایت به صورت زیر است:
-
مرور کلی روی خطاها و مشکلات سایت، همچنین نقاط قوت و نقاط ضعف آن (میزان نرخ پرش، نرخ ماندگاری کاربر در سایت، تعداد کلیک ها، کلمات کلیدی هدف، و …)
- تعیین KPI با توجه به نوع پروژه و زمان تقریبی انجام پروژه سئو
- شرح کامل وظایف کارشناس سئو
- تحلیل و نظارت سلامت فنی سایت و سئو آن
- ارائه نظرات پیشنهادی پس از تحلیل
- ارائه جدول یا فایلی به منظور مقایسه نتایج حاصل شده قبل و بعد از پروژه
برای گزارش سئو سایت از چه ابزارهایی می توان استفاده کرد؟
همان طور که در قسمت های بالاتر ذکر شد، خوشبختانه ابزار کاربردی برای تحلیل سایت و تهیه گزارش سئو سایت وجود دارد. با استفاده از این ابزار امکان تهیه و ارائه سند مبنی بر مقایسه نتایج حاصل شده از ابتدا تا انتهای پروژه وجود دارد. با استفاده از این ابزار می توانید قسمت سئو داخلی سایت، نرخ بک لینک ها، رتبه بندی و رنکینگ سایت، سرعت سایت، خطاهای فنی، و … را بررسی کرده و به کارفرما ارائه کنید. برای این کار می توانید از ابزار تخصصی زیر استفاده کنید:
-
– Google Analytics
- Google PageSpeed Insights
- Google Search Console
- Ahrefs Webmaster Tools
- Semrush
- Majestic Seo
- MOZ
- Histats.com
چک لیست ارائه گزارش در سئو
قالب های آماده و رایگانی برای ارائه گزارش سئو سایت وجود دارد. اگر فرمت و قالب خاصی ندارید، می توانید از قالب های آماده استفاده کنید. به هر حال هدف از ارائه این گزارش کار در جریان قرار دادن کارفرما و ارائه دید کامل به او و البته خود کارشناس سئو است. در ارائه گزارش توجه داشته باشید که نگارش ساده و روانی استفاده کنید. حتی الامکان از واژه های تخصصی و سخت استفاده نکنید تا کارفرما دچار سردرگمی نشود. برای این کار می توانید طی یک جلسه حضوری یا آنلاین به صورت واضح تر و خلاصه روند کار را همراه با ارائه گزارش کار توضیح دهید. همچنین اطلاعات کامل و مورد نیاز برای بررسی سایت را در اختیار کارفرما قرار دهید تا در صورت لزوم علاوه بر مشاهده نتایج از قسمت پنل سایت هم بتواند اقدامات را مشاهده کند. طی تهیه یک چک لیست گزارش کار کارفرما باید در جریان موارد زیر قرار گیرد:
-
بررسی ترافیک سایت
- بررسی رفتار کاربران پس از وارد شدن به سایت و حتی مشاهده آدرس و عنوان سایت (از طریق بررسی ابزار تخصصی)
- رتبه فعلی سایت
- بررسی سرعت سایت
- بررسی و تحلیل صفحاتی که در گوگل ایندکس شده اند
- بررسی خطاهای فعلی سایت
- ارائه گزارش خطاهای رفع شده
- میزان نرخ پرش سایت
- تعداد کلیک ها
- کلمات کلیدی هدف
- کلمات کلیدی پیشنهادی
- و ….
سخن پایانی
یکی از مهم ترین و ضروری ترین اقداماتی که هر کارفرما از کارشناس سئو انتظار دارد، ارائه گزارش سئو سایت دقیق و مستند است. در این مقاله به طور کامل با نکات پیرامون این موضوع، روش های تدوین گزارش سئو سایت، و ابزار تخصصی در این زمینه آشنا شدید. اگر پس از مطالعه این مقاله سوال، نقطه نظرات یا تجربه ای دارید، با ما در میان بگذارید.