آشنایی با sitemap.xml
فرض کنید برای اولین بار به یک شهر سفر کرده اید که چندین جاذبه دیدنی دارد؟ وقتی تجربه قبلی از سفر به این شهر نداشته باشید، چگونه می توانید از این جاذبه ها دیدن کرده و آدرس آن ها را پیدا کنید؟ در شرایط فقط همراه داشتن نقشه و پیدا کردن مکان مورد نظر دقیق می تواند به شما کمک کند. در دنیای مجازی نیز داشتن یک نقشه سایت به کسب و کارهای محلی کمک ویژه ای کرده است. site map یک فایل xml است که آدرس تمام صفحات سایت، میزان اهمیت آن ها، آخرین به روز رسانی سایت، لینک ها، و … را به موتورهای جستجو معرفی می کند. به طور کلی فاکتورهای مهمی وجود دارد که می تواند در افزایش رتبه سایت و سئو شدن آن موثر باشد. اگر به تازگی سایت راه اندازی کرده اید و قصد بهبود دادن آن را دارید، در این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله به طور کامل با اهمیت نقشه سایت در سئو، تگ های مورد استفاده در آن و روش ساختن آن آشنا می شویم.
نقشه سایت چیست؟
نقشه سایت یک فایل xml است که درون سایت قرار می گیرد. این فایل به موتورهای جستحو از جمله گوگل اجازه می دهد که تمام url های سایت را به صورت دقیق شناسایی کرده و ثبت کند. گوگل برای پیدا کردن سایت ها، بررسی موضوعات آن ها و سپس رتبه کردی ازربات های خزنده استفاده می کند. این ربات های خزنده پس از وارد شدن به سایت کلیه صفحات، لینک های داخلی و خارجی، و … را بررسی می کند. سپس این لینک ها را بررسی کرده و اگر وب مستر اجازه داده باشد، امکان ثبت آن ها را می دهد. در واقع زمانی که برخی از صفحات در منوی سایت وجود نداشته باشد یا به ان ها لینک دهی نشده باشد؛ ربات های گوگل نمی توانند آن ها را بررسی کنند. یکی از بهترین روش هایی که می توانید باعث تسریع روند بررسی سایت توسط ربات ها شوید، استفاده از فایل xml حاوی نقشه سایت است. در این فایل کلیه مقالات، صفحات و کلیه قسمت های دسته بندی شده، وجود دارد. ربات های گوگل از طریق Crawl کردن صفحات سایت می تواند تمام صفحات و لینک ها را ایندکس کرده و سپس در موتور جستجو ثبت کند. علاوه بر این، نقشه سایت به موتورهای جستجو می گوید که محتوای کدام صفحه از بقیه مهم تر است. علاوه بر این، در مقابل این فایل xml، یک نقشه سایت دیگر مبتنی بر HTML وجود دارد. در این فایل نیز یک لیست کامل از مهم ترین فایل های موجود در سایت وجود دارد. این نوع نقشه سایت در اکثر موارد برای کاربران مورد استفاده قرار می گیرد. از طریق نقشه سایت مبتنی بر HTML کاربران می توانند محتوای مورد نظر خود در سایت را پیدا کرده و از آن استفاده کنند.
در این مقاله بیشتر تمرکز روی نقشه سایت مبتنی بر XML است. با این نقشه سایت موتورهای جستجو می توانند ساختار سایت را بشناسند. در واقع زمانی که URL صفحه سایت را در گوگل مپ قرار دهید، ایندکس شدن سایت را تضمین کرده اید. در نتیجه این کار باعث افزایش احتمال دیده شدن صفحات سایت در موتورهای جستجو می شود.
نقشه سایت چه اهمیتی دارد؟
قرار در این قسمت مطالبی ارزشمند رو در رابطه با نقشه سایت بهتون بگم که شاید در هیچ مقاله ای در وب فارسی اون رو پیدا نکنید ارزش و اهمیت یک سایت مپ زمانی خودش را نشان میدهد که شما هنوز فرصت نکرده اید برای مقالات یا لندینگ پیج هایی که در صفحات وب سایتتون قرار می دهید لینک گذاری خارجی یا داخلی انجام دهید. در واقع با اضافه شدن هر url با توجه به آخرین زمان و تاریخ آپدیت آن گوگل متوجه انتشار محتوای جدید در وب سایت شما خواهد شد اما نکتهی کلیدی کجاست؟
همانطور که میدونید ما می توانیم اولویت سایت مپ و ایندکس صفحات شده در وب سایت خود مشخص کنیم .اما به راستی اگر ما دو صفحه با یک کلمه کلیدی داشته باشیم و برای هر دو صفحه هم محتوای ارزشمندی رو کار کرده باشیم اولویت نمایش در اولین نتایج گوگل کدام خواهد بود مطمئناً طبق داکیومنت خود گوگل صفحه ای که اولویت بالاتری را در نقشه سایت خواهد داشت اینجاست که شما می توانید از اهمیت این فایل در پروژه های سئوی خود بهره مند شوید
چرا باید از Site Map استفاده کنیم؟
میلیون سایت فعال راه اندازی شده که فعالیت های گسترده ای دارند. تصور کنید که اگر از نقشه سایت استفاده نکنید، گوگل چگونه می تواند این صفحات و موضوعات آن ها را تشخیص دهد؟ ممکن است برخی از صفحات سایت های بزرگ که صفحات زیاد یا محصولات زیادی دارند، توسط ربات های گوگل ایندکس نشود. با استفاده از site map می توانید به گوگل مسیر داده و صفحات سایت خود را به آن معرفی کنید. بنابراین به طور کلی می توان گفت سایت های زیر به سایت مپ نیاز دارند:
- سایت های نوپا که هنوز در آن ها لینک سازی داخلی و خارجی کامل و صحیح انجام نشده است و البته نرخ کرول کمتری دارند
- سایت های بسیار بزرگ که صفحات زیادی دارند. ممکن است برخی از صفحات جدید یا آپدیت شده توسط ربات خزنده گوگل پیدا نشود.
- محتواهای قبلی که جزء آرشیو هستند به درستی به صفحات جدید یا فعال لینک نشده اند.
فایل ایندکس نقشه سایت (Sitemap index file) چیست؟
فایل xml حاوی نقشه سایت همانند سایر فایل های دیگر فضای زیادی را اشغال می کند. به همین دلیل قبل از ساخت نقشه باید آن را به صورت فشرده سازی آماده کرده و سپس آپلود کنید. به طور کلی حجم نقشه سایت مپ ها باید حدود 10 مگابایت باشد. در این فضا می توانید 5000 آدرس یا لینک را جای داده و در نقشه سایت قرار دهید. در صورتی که تعداد صفحات یا لینک های بیشتری دارید، آن را در Sitemap index file قرار دهید. با استفاده از این فایل ایندکس می توانید 50000 آدرس یا لینک نقشه سایت را ذخیره و بارگذاری کنید. در این فایل برای معرفی محتواهای مختلف از تگ های مختلفی استفاده می شود که به شرح زیر است:
1- تگ priority : میزان اهمیت یک صفحه :
بسیار مهم است که میزان اهمیتی که این آدرس صفحه برای شما دارد را ذکر کنید همانطور که قبلاً گفتم نه تنها برای ایندکس شدن بلکه برای رتبه گرفتن در نتایج اول گوگل نیز بسیار حائز اهمیت خواهد بود
2- تگ url : محتویات صفحه
یک تگ مهم که در آن اطلاعات بسیار مفیدی از هر کدام از صفحات شما در این سایت مپ قرار گرفته است
3- تگ lastmod : اطلاعات تغییرات صفحه
آخرین زمان آپدیت صفحه که در واقع به گوگل این سیگنال را نشان خواهد داد که صفحه شما تغییراتی داشته است این موضوع میتواند در سئوی داخلی شما بسیار پر اهمیت باشد مخصوصاً اگر به دنبال اهمیت دادن گوگل بنابر آپدیت کردن منظم صفحات خود هستید
4-تگ loc : لینک صفحات
در این قسمت آدرس صحیح صفحه شما قرار خواهد گرفت پیشنهاد می کنم همیشه روی آدرس خود کلیک کنید و اطمینان داشته باشید که صفحه شما سالم و بدون ایراد خواهد بود
5- تگ changefreq : بازه زمانی تغییرات صفحه
درگذشت گوگل به این پارامتر بسیار بسیار اهمیت ویژه میداد و در واقع با توجه به زمان اعلام شده مجددا از صفحه شما را چک می کرد اما با توجه به اینکه خیلی از کسانیکه سایت مپ خود را ایجاد کرده اند و این موضوع را جدب نگرفتهاند و به صورت مثلاً روزانه قراردادند و متاسفانه آپدیت یا تغییرات را در این بازه زمانی انجام ندادند گوگل نسبت به این موضوع کمی نسبت به گذشته کم اهمیت تر شده است . اما همچنان می توانم بگویم که بسیار پارامتر مهم و تاثیرگذار خواهد بود پس اگر قراره از این موضوع استفاده کنید پیشنهاد می کنم نسبت به زمان تغییرات خود پایبند باشد .
ساختار نقشه سایت xml چگونه است؟
به طور کلی همه موتورهای جستجو از پروتکل های رسمی و مهم xml برای شناسایی عملکرد سایت ها استفاده می کنند. این پروتکل ها به صورت رسمی در سایت Sitemaps.org تعریف شده است. کدهای موجود در xml دارای تک های اختیاری و اجباری هستند که متناسب با نیاز خود می توانید از این تگ ها استفاده کنید. برای مثال تگ شروع یا تگ باز شونده با “ “ نوشته می شود. این تگ، یک تگ الزامی و مهم است. تگ شروع نیز باید با تگ “” همراه شود تا یک تگ حاوی صفت را بتواند برای xml تعریف کند. به طور کلی هر تگ که در نقشه سایت درج می شود حداقل باید دارای دو تگ و باشد. اما بقیه ها اختیاری هستند.
نحوه ساخت نقشه سایت یا site map
برای ساختن نقشه سایت ابزارهای آنلاین مختلفی وجود دارد که امکانات ویژه دیگری را در اختیار وب مستران قرار می دهد. یکی از بهترین ابزارهای آنلاین استفاده از سایت https://www.xml-sitemaps.com/ است. این سایت کاملا رایگان بوده و با چند کلیک ساده به راحتی می توانید site map بسازید. این ابزار ویژگی های منحصر به فردی دارد که به شرح زیر است:
- امکان بررسی جایگاه و فعالیت رقبا
- امکان تعیین اولویت صفحات سایت
- امکان چک کردن نتیجه صفحه گوگل با توجه به کلمه مورد نظر
- امکان بررسی کردن چگالی یا محبوبیت یک کلمه بر اساس میزان جستجوی آن
نحوه ساخت نقشه سایت در وردپرس
خوشبختانه با امکان استفاده از خدمات ویژه وردپرس، امکان ساخت نقشه سایت با استفاده از نصب افزونه های حرفه ای و کاربردی در آن فراهم شده است. با نصب افزونه yoast می توانید به صورت اتوماتیک سایت مپ بسازید. اما اگر می خواهید از یک افزونه کاملا حرفه ای در این زمینه استفاده کنید، توصیه می شود افزونه Google XML Sitemaps( Google XML Sitemap) را نصب کنید. در برخی موارد ممکن است زمان اضافه کردن سایت مپ خطاهایی رخ دهد. برای جلوگیری از این اتفاق ابزارهایی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.
ابزارهای بررسی نقشه سایت
برای این که بتوانید بدون بروز خطا وضعیت سایت مپ و کدهای آن را بررسی کنید، می توانید از ابزار سایت www.xml-sitemaps.com (https://www.xml-sitemaps.com/validate-xml-sitemap.html ) استفاده کنید. با استفاده از این ابزار می توانید بدون خطا، تغییرات لازم را در کدها اعمال کنید. همچنین می توانید وضعیت تگ ها و محل قرارگیری آن ها را بررسی کنید.
دو مورد از بهترین ابزارهای بررسی نقشه سایت عبارتند از:
روش اضافه کردن سایت مپ به گوگل
همان طور که در پاراگراف های بالا اشاره شد، با ساختن نقشه گوگل می توان گوگل را برای بررسی کردن محتوا و لینک سازی های درون ان مطلع کرد. پس از اضافه کردن نقشه سایت به گوگل می توانید از خطاهای نقشه گوگل نیز مطلع شوید. تا در صورت لزوم نیز این خطاها را بررسی کنید. برای اضافه کردن سایت مپ به گوگل کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- وارد Google webmaster tools شوید.
- وارد قسمت optimization شوید.
- سپس Sitemaps را انتخاب کنید.
- روی گزینه add sitemaps کلیک کنید.
- سپس آدرس url مورد نظر را با آدرس نقشه گوگل وارد webmaster tools کنید.
روش اضافه کردن سایت مپ به گوگل از طریق سرچ کنسول
علاوه بر این، توجه داشته باشید که بدون معرفی کردن سایت به گوگل، نمی تواند به صورت خودکار دنبال نقشه سایت بگردد. به همین دلیل باید به صورت دستی این کار را از طریق سرچ کنسول انجام دهید. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
- وارد اکانت سرچ کنسول سایت خود شوید.
- از منوی سمت چپ گزینه site map را انتخاب کنید.
- سپس آدرس مورد نظر را در این قسمت وارد کرده و گزینه submit را بزنید.
- اگر همه گزینه ها را به درستی انتخاب کرده باشید، در این قسمت می توانید اطلاعات سایت مپ را در قسمت نقشه های submit شده مشاهده کنید.
- پس از مدتی مجددا وارد سرچ کنسول شده و روی فایل سابمیت شده کلیک کنید. اگر پیام " Sitemap index processed successfully" را مشاهده کردید، نشان می دهد که گوگل سایت شما را ایندکس و بررسی کرده است.
- سپس با کلیک روی گزینه سمت راست (SEE INDEX COVERAGE) می توانید گزارشات گوگل پس از بررسی سایت مپ را ببینید. در این گزارش می توانید ببینید که گوگل چند صفحه از سایت شما را دیده و پیدا کرده است. همچنین چند صفحه را تایید کرده است؟
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل با اهمیت استفاده از site map و مزایایی که برای سایت های مختلف دارد، آشنا شدیم. با مطالعه کامل این مقاله با روش های اضافه کردن و معرفی نقشه سایت به گوگل نیز آشنا خواهید شد. اگر پس از مطالعه این مقاله، سوال، ابهام، یا پیشنهاداتی دارید، با ما مطرح کنید.