بررسی وضعیت سئوی سایت
SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است.در این فرایند یک کارشناس سئو اقدامات تخصصی را روی سایت اجرا می کند تا در نتایج جستجو دیده شود. فرایند و اقدامات سئو و نتیجه گرفتن از آن ممکن است ماه ها زمان ببرد و در طول این زمان سئو کار موظف به بررسی و آنالیز کردن سئوی سایت است. در واقع با این کار کارشناس سئو مطمئن می شود، اقداماتی که تاکنون انجام داده موثر واقع شده است یا خیر؟ خوشبختانه ابزار تخصصی بسیار با کیفیت و مطلوبی در این زمینه وجود دارد که در این زمینه به کارشناسان کمک می کند. یکی از مهم ترین اقداماتی که یک کارشناس سئو قبل از شروع سئوی سایت و بررسی آن انجام می دهد، تحقیق کلمه کلیدی است. در این فرایند کارشناس با استفاده از نرم افزارهای تخصصی به جستجوی کلمات کلیدی که کاربران جستجو می کنند و برای آن کسب و کار اهمیت دارد، می پردازند. این موضوع برای سایت هایی که مدتی از سئو کردن آن ها گذشته اهمیت بیشتری دارد. به همین جهت لازم است که با استفاده از نرم افزارهای تخصصی وضعیت سئوی سایت بررسی و آنالیز شود. در این مقاله همراه ما باشید تا با ابزارهای تخصصی آنالیز سئو، اهمیت آنالیز سایت، و … به طور کامل آشنا شوید.
آنالیز و بررسی وضعیت سئوی سایت چگونه است؟
در فرایند سئوی سایت سه فاکتور مهم از جمله سئو داخلی، سئو خارجی، و سئو تکنیکال بررسی می شود. در واقع این کار به منظور بهبود فرایند سئو و اجرای اقدامات لازم و در نتیجه برای افزایش فروش، افزایش بازدید از سایت و توسعه کسب و کار انجام می شود. همان طور که می دانید، الگوریتم های گوگل روز به روز پیشرفته تر و دقیق تر می شوند. به همین جهت برای جلب نظر آن ها باید بهترین اقدامات را بدون خطا انجام دهید. بررسی و آنالیز سئوی سایت به شما کمک می کند که بررسی کنید آیا اقداماتی که تاکنون انجام داده اید، موثر ثمر بوده است یا خیر؟ آیا صفحات کم ارزش یا بی ارزش در سایت وجود دارد یا خیر؟ علاوه بر این، حتی اگر ابتدای راه هستید، با بررسی وضعیت سئو می توانید بهترین راه کارها را برای تدوین استراتژی سئو سایت به کار بگیرید. چرا که آنالیز سئو هم برای سایت خودتان کاربرد داشته و هم برای آنالیز و تحلیل سایت رقبا اهمیت دارد. تامین اطلاعات، تولید محتوا، لینک سازی ها، بهینه سازی تجربه کاربری، بهینه سازی سرعت سایت و … همه از تکنیک های سئو محسوب می شوند. بررسی هر کدام از این اطلاعات و مراحل به یک کارشناس سئو کمک می کند که روند کار خود را بررسی کند. همچنین می توانید به مقایسه نتیجه و عملکرد کار خود با سایر رقبا بپردازد. در واقع اگر تحلیلی درستی از سایت رقبا نداشته باشید، نمی توانید استراتژی مناسب برای سایت خودتان هم تدوین کنید. آنالیز سئو هم از زمان شروع کار و وقتی سایت را به تازگی راه اندازی کرده اید باید انجام شود؛ هم وقتی که مدتی از شروع سئو آن گذشته باشد. آنالیز کردن سایت کمک می کند که هر ماه یا طبق توافق با کارفرما پس از مدتی یک گزارش به کارفرما تحویل دهید. مزایای این کار به دست آوردن اطلاعاتی است که قدم گذاشتن و ادامه دادن به روند کار را هموارتر می کند. از مهم ترین اطلاعات آنالیز سایت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
پیدا کردن کلمات کلیدی مهم و کاربردی (کلماتی که برای آن کسب و کار سود داشته باشد)
-
تعداد بازدیدهای سایت
- میزان کلیک ها و تعداد دفعات نمایش سایت
- پیدا کردن محبوب ترین صفحات سایت
- پیدا کردن صفحات مخرب و اجرای اقدامات لازم برای حذف آن ها
- نرخ جستجوی کلمات کلیدی
- مدت زمان ماندن کاربران در سایت
- میزان نرخ پرش سایت
- بررسی سرعت سایت
- و …
برسی وضعیت سئوی off page site
به طور کلی آنالیز وضعیت سئو سایت فرایندی است که طی آن سایت را از نظر سئو بررسی کرده تا بفهمید آیا سایت به خوبی برای موتورهای جستجو بهینه سازی شده است یا خیر؟ یکی از مباحث زیر مجموعه سئو که نیاز به بررسی جداگانه دارد، بررسی وضعیت سئو off page site است. منظور از سئو off page یا سئو خارجی مجموعه اقداماتی است که به صورت غیر مستقیم با سئو سایت در ارتباط بوده و بیرون از سایت انجام می شود. هدف از سئو خارجی تقویت و بهینه سازی سایت در شبکه های اجتماعی، سایت های پر بازدید و … برای جذب کاربران و مخاطبان جدید است. از مهم ترین اقدامات و زیر مجموعه های سئو خارجی می توان به بک لینک گرفتن اشاره کرد. در واقع این مورد نشان می دهد که نظر دیگران که از بیرون به سایت شما نگاه می کنند، چیست؟ مخاطبان و کاربران چه امتیازی به سایت شما می دهند؟ برای این کار با تبلیغات در سایت های دیگر و بازاریابی در شبکه های اجتماعی می توانید به بهترین نحو برای بهبود سئو خارجی سایت گام بردارید. اما نکته حائز اهمیت این است که چگونه می توانیم از کیفیت این اقدامات اطمینان حاصل کنیم؟ در این جا اهمیت آنالیز سئو خارجی مشخص می شود. یکی از ابزارهای تخصصی بررسی seo off page، ahrefs است. با استفاده از این ابزار می توانید پروفایل لینک سازی خود را بررسی کنید. همچنین بررسی کنید که لینک اسپم یا صفحات 404 در سایت وجود نداشته باشد. همچنین می توانید قدرت لینک سازی رقبا را بررسی کرده و برای بهبود لینک سازی سایت خود استراتژی لازم را تدوین کنید. همان طور که در ابتدای این پاراگراف اشاره شد، یکی از اقدامات مهم سئو خارجی، تبلیغات و استفاده از شبکه های اجتماعی است. با استفاده از تحلیل سئو خارجی می توانید وضعیت شبکه های اجتماعی و تاثیر آن روی سئو سایت را از طریق این ابزار بررسی کنید.
بررسی وضعیت سئوی on page site
اقداماتی که روی صفحات داخلی سایت انجام می شود، سئو داخلی یا on page site نامیده می شود. در واقع هدف کلی از انجام این اقدامات این است که موتورهای جستجو بتوانند محتوای موجود در این صفحات را درک کنند. همچنین با این اقدامات کمک می کنید که مطالب درج شده در سایت با روند و سرعت بهتری ایندکس شوند. برای این کار ربات های موتور جستجوی گوگل کیفیت محتوا و موضوع محتوا را تشخیص داده و سپس آن ها را دسته بندی و رتبه بندی می کند. به طور کلی سئو داخلی سایت به بهبود محتوا و ساختار سایت می پردازد. در طی آنالیز و بررسی سئو داخلی اقدامات زیر بررسی می شود:
-
کیفیت (توضیحات متا) meta Description و عناوین
- کیفیت محتوا
- بررسی کلمات کلیدی هر صفحه
- بررسی عناوین و زیر عنوان ها
- بهینه سازی و وضعیت url صفحات
- عدم انتشار تولید محتوای خودکار
- استفاده از تصاویر با کیفیت و یونیک
- بررسی میزان سرعت سایت
بررسی وضعیت سئوی سایت با چه ابزارهایی انجام می شود؟
یکی از بهترین مزایای آنالیز وضعیت سئو سایت این است که ابزارهای تخصصی مختلفی برای بررسی کردن قسمت های مختلف سایت وجود دارد. همان طور که در پاراگراف های بالاتر اشاره شد، به طور کلی سئو سایت شامل فرایندهای مختلف و 3 فاکتور مهم سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال است. برای بررسی هر کدام از اقدامات انجام شده در این فرایند، ابزار مختلفی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
-
نرم افزار Screaming Frog:
بدیهی است که هر سایت تعداد زیادی صفحات با عناوین مختلف دارد. بررسی کردن تک تک این عناوین کار سخت و زمان بری است. همچنین اگر بخواهید از کیفیت url صفحات مختلف و محتوای آن ها و توضیحات متا اطمینان حاصل کنید، ممکن است به دلیل حجم بالا و نیاز به زمان زیاد از این کار منصرف شوید. برای این کار یکی از بهترین ابزارهای تخصصی سئو، ابزار screaming Frog است. می توانید این نرم افزار را روی سیستم خود نصب کرده و از آن استفاده کنید. این ابزار با توجه به عملکرد ربات های گوگل شبیه سازی شده و کیفیت محتوا، لینک ها، css ها و کدهای مختلف صفحاتی که مشکل یا ارور دارند و … را مشاهده کنید. از مهم ترین مشخصه ها و مزایای این نرم افزار به موارد زیر می توان اشاره کرد:
-
بررسی صفحات با ارور 403، 404، خطای سرور (500)، ریدایرکت 301، 302
- تحلیل و بررسی URL ها
- بررسی عناوین صفحات مختلف
- بررسی توضیحات متا
- بررسی تصاویر صفحات مختلف سایت
- بررسی کردن تگ های Canonical
- و …
-
ابزار سرچ کنسول گوگل
یکی از بهترین ابزارهای رایگان بررسی وضعیت سئو سایت، سرچ کنسول گوگل است. با استفاده از این ابزار می توانید تک تک مشکلات موجود در صفحات مختلف سایت را شناسایی کنید. سپس اقدامات لازم را روی آن اجرا کنید. در واقع این ابزار کمک می کند و به شما نشان می دهد که ربات های گوگل زمان کراول و ایندکس کردن سایت شما به مشکل نخورده باشند. همچنین می توانید ابتدا یک دید کلی داشته باشید و سپس کلیه خطاهای موجود را شناسایی کرده و برای برطرف کردن آن ها کاری انجام دهید. از مهم ترین و بهترین مزایای استفاده از سرچ کنسول می توان موارد زیر را نام برد:
-
بررسی خطاهای مرتبط با سرعت سایت و بهینه سازی سرعت
- بررسی سایت از نظر وجود بد افزار
- بررسی گزارش کراول ربات های گوگل از صفحات مختلف سایت
- امکان ایجاد تغییرات لازم برای بررسی کردن یا نکردن صفحات مختلف
- بررسی میزان کلیک و impression
- بررسی کلمات کلیدی مهم و پر تکرار و کاربردی
- و …
-
ابزار gtmetrix
یکی از فاکتورهای مهم در رتبه بندی سایت، سرعت سایت است. به کمک این فاکتور می توان تا حد قابل توجهی نظر کاربران و مخاطبان را جلب کرد. تجربه و آمار ثابت کرده سایت هایی که سرعت آپلود شدن آن ها بیشتر از 3 ثانیه است، 78 درصد از کاربران خود را از دست می دهند. زمانی که کاربر بیشتر از 3 ثانیه برای باز شدن سایت صبر کند، سایت را به راحتی ترک می کند. به همین جهت میزان نرخ پزش سایت افزایش یافته و این یک پارامتر و امتیاز منفی برای سایت تلقی می شود. برای بررسی سرعت سایت می توانید از ابزار تخصصی از جمله gt metrix استفاده کنید. این ابزار دارای پارامترهای مختلفی است که بر اساس این پارامترها وضعیت سرعت سایت را بررسی می کند. سپس راه کارهایی را پیشنهاد می کند تا سرعت سایت را بهبود دهید.
افزونه هایی برای بررسی وضعیت سئو سایت
علاوه بر ابزارهای ذکر شده در بالا، افزونه های تخصصی برای بررسی وضعیت سئو سایت نیز وجود دارد. اگر سایت های وردپرسی دارید، امکان بررسی کردن وضعیت سئو سایت به بهترین نحو وجود دارد. از جمله بهترین افزونه های بررسی سئو سایت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
افزونه Yoast SEO:
سئو کردن با استفاده از افزونه یوآست سئو کمک می کند که تا نتایج بالایی در موتور جستجو به دست آورید. این افزونه جزء جامع ترین افزونه های سئو سایت های وردپرسی محسوب می شود. این افزونه ویژگی و ابزارهای داخلی منحصر به فردی دارد که امکان سئو کردن سایت را به راحتی امکان پذیر می کند. از مهم ترین ویژگی ها و مشخصه های این افزونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
امکان نوشتن توضیحات متا برای هر پست به صورت جداگانه
- امکان استفاده از یک یا چند کلمه کلیدی مرتبط
- پیشنهاد پیوندهای داخلی موثر و کاربردی
- امکان نوشتن کلمه کلیدی متمرکز و اصلی
- ایجاد نقشه سایت به صورت خودکار
- بررسی وجود و عدم وجود لینک های داخلی و خارجی
- هشدار در مورد تعداد تکرار کلمات کلیدی
- قابلیت تنظیم پست برای نمایش در شبکه های اجتماعی
- بررسی استفاده صحیح از کلمات کلیدی در عناوین و زیر عنوان ها
-
افزونه Rank Math SEO
یکی دیگر از افزونه های کاربردی و مفید برای کارشناسان سئو، افزونه رنک مث است. این افزونه با بررسی کردن اتوماتیک پارامترهای استاندارد و مهم از دید گوگل، به شما کمک می کند تا نتایج مطلوبی در موتورهای جستجو به دست آورید. این افزونه دارای ماژول های تخصصی داخلی است که به کمک آن می توانید پارامترهای مهم برای صفحات داخلی سایت را بررسی کنید. یکی از بهترین ویژگی های افزونه Rank Math SEO این است که می توانید پارامترهای کلیدی سایت را به صورت نمودارهای گرافیکی بدون این که هر بار وارد صفحه پیشخوان شوید مشاهده کنید. این افزونه مزایا و ویژگی های دیگری دارد که به شرح زیر است:
-
امکان ادغام کردن سایت و افزونه با گوگل آنالیتیکس
- امکان پیگیری لحظه ای رتبه سایت
- کنترل و مشاهده تاریخچه سایت در گوگل
- بررسی رتبه کلمات کلیدی در پست های مختلف
- امکان ساخت کدهای اسکیما کاملا حرفه ای
-
افزونه all in one seo pack
با استفاده از افزونه all in one seo pack می توانید برگه ها، نوشته ها، توضیحات متا، تصاویر و … را به بهترین نحو و طبق استانداردهای گوگل بهینه کنید. همچنین یکی از مهم ترین فاکتورهای مهم در کسب و کارهای محلی و کوچک به نام سئو محلی را با استفاده از این افزونه بهینه کنید. از بهترین ویژگی ها و مزایای نصب این افزونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
پشتیبانی از Google AMP
- سازگاری با سایر افزونه های سئو
- امکان اضافه کردن توضیحات متا به صورت خودکار روی سایت
- قابل استفاده برای سئو کاران مبتدی تا حرفه ای
- پشتیبانی از گوگل آنالیتیکس
- جلوگیری از تولید محتوای تکراری در سایت
- مطلع کردن موتورهای جستجو از اضافه شدن مطالب جدید در سایت
-
پلاگین سئو Broken Link Checker
همان طور که در مبحث سئو داخلی و سئو خارجی ذکر شد، یکی از مهم ترین پارامترهای موثر در افزایش رتبه سایت، لینک سازی است. به همین منظور بسیاری از سئو کاران از این روش برای افزایش رتبه سایت استفاده می کنند. با این وجود لازم است که برای وضعیت سئو سایت از ابزارهایی تخصصی برای اطلاع از کیفیت لینک سازی ها استفاده کنید. یکی از بهترین افزونه های کاربردی در این زمینه، افزونه یا پلاگین سئو Broken Link Checker است. با استفاده از این ابزار می توانید لینک های شکسته یا لینک های خراب موجود در سایت را پیدا کنید. پس از نصب، این افزونه کار خود را آغاز کرده و به قسمت گزینه های صفحه پیشخوان اضافه می شود. این افزونه مزایای منحصر به فرد و بسیار کاربردی برای سئو کاران دارد که به شرح زیر است:
-
امکان بررسی تک تک پیوندها
-
آگاه سازی سئو کاران از طریق رایانامه
- امکان تنظیم پیوند
- امکان مطلع شدن از وجود لینک های خراب با فعال کردن گزینه Suggestions
- با فعال کردن گزینه Warnings از وجود مشکلات جزئی با خبر خواهید شد.
سخن پایانی
اجرای تکنیک های سئو روی سایت و نتیجه گرفتن از این اقدامات با توجه به سختی کلمات کلیدی، و حوزه رقابت ممکن است ماه ها زمان ببرد. به همین منظور برای پیگیری اقدامات انجام شده در سایت لازم است که از همان ابتدای شروع سئو و حتی پس از چندین ماه اجرای این تکنیک ها سایت را آنالیز کنید. برای این کار ابزار و افزونه های تخصصی وجود دارد که روند آنالیز وضعیت سئو سایت را آسان تر می کند. در این مقاله با برخی از مهم ترین و کاربردی ترین ابزار این حرفه آشنا شدید. در صورتی که از این افزونه ها و ابزار استفاده کرده اید، نظرات خود را با ما در میان بگذارید.