تگ کنونیکال چیست؟
یکی از مهم ترین ارکان ها در هر سایتی محتوا است. محتوا ارتباط دهنده کاربر و سایت است که می تواند به نحو احسنت کاربر را برای ماندن در سایت ترغیب کند. اما یکی از مشکلات رایج و مهمی که سایت های فروشگاهی با آن روبرو هستند، این است که مجبور به تولید محتوای تکراری برای محصولات خود هستند. برای مثال زمانی که از یک محصول چندین رنگ و در سایزهای مختلف وجود دارد، بدیهی است که کلمات مورد استفاده در طول محتوا تکراری خواهد شد. اما در این زمینه یک راه کار استاندارد و حرفه ای به نام تگ کنونیکال وجود دارد. تگ کنونیکال در سال 2009 میلادی معرفی شد. این تگ اولین بار توسط سه کمپانی یاهو، گوگل و مایکروسافت طراحی و معرفی شد. هدف از طراحی این تگ این بود که صاحبان کسب و کار به راحتی بتوانند مشکل تکراری بودن محتوا در سایت را حل کنند. این تگ به بسیاری از کسب و کارها کمک کرد که به راحتی بتوانند محتواهای تکراری و کوتاه در سایت خود بدون نگرانی منتشر کنند. اما شرط مهم این است که بدانید از این تگ کاربردی چگونه استفاده کنید. در این مقاله همراه ما باشید تا با تک کنونیکال، اهمیت آن برای سئو سایت، و نحوه استفاده از آن آشنا شوید.
تک کنونیکال یک قطعه کد html است که نسخه اصلی برگه های تکراری، یا شبیه به هم را برای موتورهای جستجو تعریف و مشخص می کند. به زبان ساده اگر محتوای تکراری و یکسان با آدرس های مختلف در سایت داشته باشید با استفاده از این تگ می توانید نسخه اصلی برای موتورهای جستجو تعیین کنید تا ایندکس شود. rell= canonical معمولا در قسمت head سایت قرار می گیرد. در برخی مواقع وجود این تگ باعث می شود قدرت صفحه مبدا به صفحه مقصد منتقل شود. در واقع بقیه صفحات را ایندکس نمی کند و اعتبار و قدرت اصلی را به همان محتوای اولیه و اصلی می دهد. استفاده از تگ کنونیکال فقط مختص سایت های فروشگاهی نیست. بلکه ممکن است خودتان هم در سایتتان یک محتوای آموزشی تکراری داشته باشید و از وجود تکراری بودن یا مشابه بودن آن مطلع نباشید.
چرا تگ کنونیکال برای سئو مهم است؟
به طور کلی ممکن است گوگل با دیدن محتوای تکراری در سایت باعث جریمه و پنالتی شدن سایت نشود. اما میانه خوبی هم با آن ندارد. علاوه بر این با توجه به این که گوگل کاربر محور است و تمرکز خود را روی جلب رضایت کاربران قرار داده، صرفا به دنبال این است که بهترین و جدیدترین محتوا را به کاربر نشان دهد. زمانی که کاربر هم یک محتوای تکراری برای چندین مطلب در سایت می بیند، ناخود آگاه احساس بی رضایتی می کند و از سایت خارج می شود. گوگل به طور کامل این رفتار را می تواند تجزیه و تحلیل کند. علاوه بر این، وجود محتوای تکراری در سایت باعث مشکل شدن روند کار گوگل در اجرای کارهای زیر می شود:
-
انتخاب صفحه مهم تر برای ایندکس کردن
- انتخاب یک نسخه اصلی برای کسب رتبه برتر در نتایج جستجو
- آیا ارزش لینک باید به یک صفحه تعلق بگیرد یا بین چند برگه تقسیم شود؟
چرا باید از تگ کنونیکال استفاده کرد؟
یکی از مهم ترین تاثیرات استفاده از تک کنونیکال این است که در صورت تولید محتوای تکراری زیاد، بودجه خزش سایت تحت تاثیر قرار می گیرد. در واقع ربات های گوگل مجبور هستند که در بازه های زمانی مشخص سایت را شما را crawl و بررسی کنند. اما به جای این که وقت خود را صرف صفحات مهم و ارزشمند کنند؛ وقتشان صرف گشتن در برگه های تکراری و نسخه های متعدد می شود. به همین ترتیب بودجه خزش سایت کاهش یافته و با اخلال روبرو می شود. اما زمانی که از تگ کنونیکال استفاده کنید، مستقیما برای گوگل تعیین می کنید که کدام برگه اصلی است و باید crawl و ایندکس شود. همچنین در نهایت کدام برگه یا صفحه باید رتبه بگیرد.
آموزش گذاشتن تگ کنونیکال
برای پیاده سازی و استفاده از تگ کنونیکال چندین روش مختلف وجود دارد. اما به طور کلی چند قانون مهم زمان استفاده از این تگ وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید.
قانون 1: از آدرس دهی مطلق (absolute) استفاده کنید
این یکی از توصیه های مهم تحلیل گران گوگل است که می گوید زمان آدرس دادن از یک آدرس مطلق استفاده کنید. < link href="/sample-page" rel=“canonical” />
برای مثال: https://example.com/sample page
قانون 2: از حروف کوچک استفاده کنید
گوگل بین حروف کوچک و بزرگ تمایز قائل می شود. به همین جهت توصیه می شود ترجیحا از حروف کوچک در آدرس تگ کنونیکال استفاده کنید.
قانون 3: از نسخه درست دامنه استفاده کنید
برخی از سایت ها هم دارای https و هم http هستند. در صورتی که از پروتکل ssl استفاده می کنید، مطمئن شوید که در تگ کنونیکال از https استفاده کنید. در غیر این صورت نتایج غیر منتظره و ابهاماتی رخ دهد. برای مثال باید از ساختار زیر استفاده کنید:
< link href="http://example.com/sample-page/" rel="canonical" />
قانون 4: از تگ کنونیکال خود ارجاع یا Self-referential استفاده کنید
در رعایت این موضوع اجباری از طرف گوگل وجود ندارد. اما توصیه می شود برای جلوگیری از موارد مختلف مانند به وجود آمدن و اضافه شدن پارامترهای مختلف به انتهای برگه از تک کنونیکال خود ارجاع استفاده کنید. منظور از تگ خود ارجاع این است به همان برگه ای که در لینک مورد نظر قرار دارد، لینک داده و ارتباط برقرار کنید. برای مثال اگر آدرس مورد نظر https://example.com/sample-page باشد، تک کنونیکال خود ارجاع به صورت زیر خواهد بود:
link rel= canonical” hrefs=https://exaxmple.com/sample page
قانون 5: برای هر برگه فقط از یک تک کنونیکال استفاده کنید:
اگر در یک برگه از چندین تگ کنونیکال استفاده کنید، گوگل همه را نادیده می گیرد.
پس از یادگیری و توجه به این 5 قانون مهم استفاده و قرار دادن تگ کنونیکال در سایت کار سختی نیست. این متا تگ فقط از یک قطعه کد ساخته شده است. کافی است که کدهای هر صفحه از سایت را بررسی کرده و کد کنونیکال را در قسمت head قرار دهید. اما در صورتی که سایت وردپرسی دارید، با نصب افزونه yoast SEO به راحتی می توانید از این تگ استفاده کنید. برای این کار وارد صفحه ای که قصد قرار دادن تک کنونیکال در آن را دارید، شوید. روی گزینه ویرایش کلیک کنید. سپس به منوی YOAST بروید و گزینه پیشرفته را انتخاب کنید. در زیر منوی پیشرفته یک گزینه به نام Canonical وجود دارد. در کادر موجود با نام نشانی قانونی (canonical)، آدرس صفحه ای که قرار است روی آن کنونیکال شود، وارد کنید. در مرحله آخر صفحه را به روز رسانی کنید.
روش های رایج دیگر استفاده و قرار دادن این تگ به صورت زیر است:
-
استفاده از تگ html rel= canonical
ساده ترین روش استفاده از تگ کنونیکال استفاده از تگ rel= canonical است. برای این کار کافی است قطعه کد زیر را در بخش head برگه های تکراری مورد نظر وارد کنید:
< link href="https://example.com/canonical-page/" rel="canonical" />
-
تنظیم کنونیکال در HTTP Haeder
اسناد و فایل هایی مشابه با pdf قسمتی به نام head ندارد. به همین برای تنظیم برگه کنونیکال باید از هدرهای http استفاده کنید. برای مثال اکر یک نسخه PDF از پستی آماده کرده و آن در قسمت بلاگ سایت قرار دهید، هدر HTTP شبیه فایل زیر خواهد بود:
HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/pdf
Link: ; rel="canonical"
-
قرار دادن و تنظیم تگ کنونیکال در سایت مپ
گوگل در وبلاگ اصلی و پشتیبانی خود اعلام کرده که سایت مپ فقط باید دارای آدرس های کنونیکال باشد، نه صفحات و برگه های غیر کنونیکال. چون برگه های موجود در سایت مپ به صورت پیش فرض به عنوان کنونیکال های پیشرفته شناخته می شوند.
-
استفاده از ریدایرکت 301
اگر قصد دارید که ترافیک یک صفحه از سایت را به نسخه اصلی یک مطلب انتقال دهید، می توانید از ریدایرکت 301 استفاده کنید. برای مثال اگر برگه های سایت با سه آدرس زیر در دسترس باشد، باید یک آدرس را انتخاب کرده و باقی آدرس ها را به آن ریدایرکت کنید.
- example.com
- example.com/index.php
- example.com/home
همچنین توجه داشته باشید که این کار با نسخه های امن و دارای ssl نیز انجام دهید.
چه کارهایی را در تگ کنونیکال نباید انجام دهیم؟
نام دیگر تگ کنونیکال نشانی قانونی است و در صورتی که به درستی از آن استفاده کنید، تاثیر زیادی در بهبود سئو سایت دارد. اما در صورتی که به اشتباه از آن استفاده کنید، ممکن است کل روند سئو شما با مشکل روبرو شود. به همین جهت نبایدهایی در استفاده از تگ کنونیکال وجود دارد که در ادامه به معرفی ان ها می پردازیم:
-
موتورهای جستجو را سردرگم نکنید
یکی از اشتباهات رایجی که برخی از سئو کاران تازه کار انجام می دهند، استفاده زیاد از متا تگ های سئو از جمله canonical Tag است. استفاده زیاد از تگ ها باعث سردرگم شدن موتورهای جستجو می شود. همچنین این کار باعث کاهش اعتبار سئو سایت می شود.
-
از تگ کنونیکال استفاده کنید
اگر از چندین تگ در یک صفحه یا برگه استفاده کنید، گوگل فقط برای یکی از آن ها ارزش قائل شده و آن را بررسی و ایندکس می کند. با وجود این که در مورد این موضوع بحث های زیادی وجود دارد. اما توصیه می شود فقط از یک تگ کنونیکال استفاده کنید.
-
توجه به لینک ها
در تگ کنونیکال مستقیما آدرس صفحه ای که باید به عنوان صفحه نسخه اصلی مشخص شود، وارد می کند. بنابراین باید توجه کنید که مقصد هر صفحه ای که قصد نوشتن تگ کنونیکال برای آن را دارید، درست انتخاب کنید. همچنین توجه داشته باشید که آدرس دهی را به صورت کامل و همراه با www و https یا (http) وارد کنید.
تگ کنونیکال چه تفاوتی با ریدایرکت دارد؟
زمانی که صحبت از تک کنونیکال می شود، برخی آن را با ریدایرکت کردن اشتباه می گیرند. زمانی از تگ کنونیکال استفاده می شود که قصد نداریم کاربر را از یک صفحه به صفحه دیگر انتقال دهیم. بلکه می خواهیم وجود چندین برگه با محتوای یکسان را کنترل کرده و به گوگل گزارش دهیم تا تاثیری در کاهش رتبه سایت نداشته باشد. اما زمانی از ریدایرکت استفاده می شود که صفحه قبلی سایت به هر دلیل از سایت حذف شده و کاربر دیگر صفحه ای را با محتوای مورد نیاز نمی بیند. در ریدایرکت کاربر وارد یک صفحه جدید شده و به محتوا دسترسی خواهد داشت.
سخن پایانی
یکی از مهم ترین پارامترهای موثر در افزایش اعتبار سئو و قدرت سایت، وجود محتوای یونیک و با کیفیت در سایت است. اما زمانی که به هر دلیل سایت شما دارای چندین صفحه با محتوای یکسان و مشابه است، با استفاده از تگ کنونیکال از کاهش قدرت صفحه و بی ارزش تلقی شدن محتوای آن جلوگیری می کنید. در این مقاله به طور کامل با مزایای تگ کنونیکال، نحوه استفاده از آن و تفاوت آن با ریدایرکت آشنا شدید. پس از مطالعه مقاله نقطه نظرات، سوالات و پیشنهادات خود را با ما مطرح کنید.