لینک شکسته چیست؟
حتما شما هم به عنوان یک کارشناس سئو یا فردی که در حال یادگیری سئو هستید، اصطلاحات لینک سازی داخلی و لینک سازی خارجی را شنیده اید. لینک سازی یکی از مهم ترین تکنیک های سئو داخلی محسوب می شود که اجرای آن تاثیر زیادی در بهبود سئو سایت دارد. اما در صورتی که این تکنیک را به درستی اجرا نکنید نه تنها روی بهبود سئو سایت تاثیری ندارد، بلکه باعث کاهش رتبه سایت و دریافت سیگنال های منفی می شود. برای مثال زمانی با صفحات 404 روبرو می شوید، گفته می شود سایت لینک شکسته دارد. قبل از آن باید با مفهوم صفحات 404 آشنا شوید. اگر در حال سئو سایت خود و اجرای تکنیک های سئو داخلی و سئو داخلی و همچنین لینک سازی هستید، لازم است که با لینک شکسته و ساختار آن و نحوه ایجاد آن آشنا شوید.
برای یادگیری مفهوم لینک شکسته ترجیح می دهم با یک مثال شروع کنم. تصور کنید در یک رستوران شلوغ پس از پیدا کردن غذای مورد علاقه تان و پس از کلی انتظار می خواهید آن را به گارسون سفارش دهید. اما گارسون می گوید که این سفارش در حال حاضر موجود نیست. این اتفاق در سایت ها و دنیای اینترنت نیز وجود دارد. برای مثال تصور کنید که وقتی روی یک لینک کلیک می کنید، انتظار دیدن یک محتوای جامع و کامل را دارید. اما اگر با یک صفحه خالی و با پیغام 404 روبرو شوید، چه واکنشی خواهید داشت؟ به لینکی که با کلیک کردن روی آن وارد یک صفحه بدون محتوا می شوید، به آن لینک، لینک شکسته یا Broken Link گفته می شود.
ساختار لینک شکسته در کد html
حتی اگر از سایت های وردپرسی استفاده می کنید یا یک سایت اختصاصی دارید، در قسمت های کدهای html می توانید لینک های شکسته را پیدا کنید. پیدا کردن این کدها کار سختی نیست. با گشتن در کدها و کمی صبر و حوصله می توانید لینک ها را پیدا کرده و برای حذف آن ها اقدام کنید. چند نمونه از کد خطای لینک شکسته در html به شرح زیر است:
لینک شکسته چگونه ایجاد می شود؟
ایجاد شدن لینک شکسته در سایت دلایل مختلفی دارد که توجه نکردن و عدم رعایت آن ها، باعث ضعیف شدن روند سئو سایت می شود. مهم ترین دلایل ایجاد لینک شکسته داخلی یا خارجی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
1- حذف محتوا:
اگر در سایت صفحه ای وجود داشته باشد که بخواهید محتوای آن را حدف کنید، توجه داشته باشید که قبل از آن به ان لینک نداده باشید. در غیر این صورت همه لینک هایی که وارد آن صفحه شده جزء لینک شکسته و 404 محسوب می شود. اگر از این صفحه برای لینک سازی استفاده کرده باشید، قبل از آن لینک موجود در صفحه دیگر حذف کنید.
2- تغییر آدرس صفحه:
در برخی موارد لازم است که برای بهینه کردن ادرس سایت، تغییر یک صفحه سایت، و حتی تغییر در طراحی صفحه و … باید یک یا چندین صفحه از سایت را تغییر دهید. در این شرایط لینک هایی که وارد آن صفحات شده، جزء لینک های شکسته و صفحات 404 محسوب می شود.
3- آدرس لینک اشتباه:
اگر زمان لینک سازی آدرس لینک اشتباه را در فایل مربوطه قرار دهید، لینک آن به صفحه 404 می رسد. در این موارد توجه داشته باشید که آدرس صفحه مورد نظر را از قسمت URL کپی و سپس Paste کنید. حتی وجود یک کاراکتر اشتباه هم ممکن است باعث ایجاد خطای 404 شود.
در ادامه به موارد مهم و تاثیر گذار در ایجاد لینک شکسته خارجی می پردازیم:
همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، زمانی که آدرس صفحه ای از سایت دیگر را به عنوان منبع یا مرجع در سایت قرار می دهید، به آن لینک سازی خارجی می گویند. در زمان این نوع لینک سازی نیز توجه داشته باشید که جلب رضایت کاربر اهمیت زیادی دارد. چون کاربر قصد دارد با کلیک روی لینک دیگر مطالبی کامل یا مطلبی را به عنوان منبع مطالعه کند. اما در برخی شرایط ممکن است وجود دلایل زیر باعث به وجود آمدن لینک شکسته خارجی شود:
- اشتباه در نوشتن آدرس سایت مقصد (برای جلوگیری از این اشتباه نیز، آدرس دقیق را از طریق URL موجود و سپس Paste کنید.)
- حذف شدن صفحه در سایت مقصد
- تغییر آدرس صفحه در سایت مقصد
چگونه لینک شکسته سایتمان را پیدا کنیم؟
وجود صفحات 404 و حتی صفحات زامبی به صورت مستقیمی تاثیر زیادی روی ضعیف شدن سئو سایت دارد. به همین دلیل قبل از این که کاربر وارد این صفحات شود باید آن ها را پیدا کرده و آن ها را حذف کنید.
انواع لینک های شکسته
با توجه این که در یک صفحه از سایت هم لینک سازی خارجی انجام می دهید و هم داخلی، لینک شکسته به دو دسته کلی لینک شکسته داخلی یا لینک شکسته خارجی تقسیم می شود.
لینک شکسته داخلی:
وقتی کاربر روی لینکی درون سایت شما کلیک کند و بخواهد وارد صفحه دیگری از سایت شود و با صفحه 404 روبرو شود، به آن لینک سازی شکسته داخلی گفته می شود. مدیریت این نوع لینک ها به دلیل این که داخل سایت خود شما هستند، بسیار آسان تر است. به همین دلیل در صورت خرابی می توانید سریع تر و آسان تر اقدام به حذف آن ها کنید.
لینک شکسته خارجی:
به لینک هایی که از آن ها برای وارد شدن و ارجاع دادن به لینک های استفاده می کنید، لینک خارجی می گویند. زمانی اگر کاربر پس از وارد شدن با این لینک ها هم با صفحه 404 روبرو شود، یا محتوای مورد نظرش را نبیند، به آن لینک شکسته خارجی می گویند.
تاثیراتی که لینک شکسته روی سئو دارد؟
همان طور که می دانید یکی از مهم ترین اهداف گوگل، جلب رضایت کاربران است. به همین منظور الگوریتم های تخصصی و ویژه ای را راه اندازی کرده است. علاوه بر این، با استفاده از خزنده های خود در بازه های زمانی مشخص، کیفیت محتوا، کیفیت لینک سازی ها و … را چک می کند. برای درک بهتر این موضوع توصیه می کنم مقاله "باجت کرولر" را مطالعه کنید. تصور کنید وقتی خزنده های گوگل با این لینک های شکسته، صفحاتی خالی از محتوا یا با آدرس اشتباه روبرو می شوند، چه واکنشی خواهند داشت؟ در این شرایط ربات های گوگل به اصطلاح با بن بست روبرو می شوند.
در ادامه این روند زمانی که تعدد لینک های شکسته سایت افزایش یابد، از میزان اعتبار سایت کاسته می شود. در نهایت نیز وجود این روند ضربه بدی به سئو سایت خواهد زد. علاوه بر این، زمانی که یک سایت از دید کاربر کیفیت مطلوبی نداشته باشد و سریعا از سایت خارج شود، گوگل نیز آن را بی ارزش تلقی می کند.
چگونه می توان لینک های شکسته را حذف کرد؟
در پاراگراف بالا با تاثیرات مخربی که لینک شکسته روی سئو سایت دارد، آشنا شدیم. اما باید قبل از این که الگوریتم های گوگل دست به کار شوند، برای حذف کردن آن ها اقدام کنید. در برخی شرایط نیز ممکن است کار از کار گذشته باشد و مجبور شوید که پس از جریمه شدن و برای به دست آوردن رتبه قبلی لینک های شکسته را حذف کنید. در ادامه با روش های حذف لینک های شکسته آشنا خواهید شد.
-
حذف کردن صفحات 404 سایت خودتان
-
پیدا کردن لینک های شکسته سایت هایی که به آن ها لینک داده اید.
برای پیدا کردن صفحات 404 باید اقدامات زیر را انجام دهید:
-
screaming frog
استفاده از ابزار screaming frog بهترین راه کار است. برای استفاده از این نرم افزار باید آن را روی سیستم خوب نصب کنید. سپس آدرس url سایت مورد نظر را وارد کنید تا تمام لینک های شکسته را به شما نشان دهد.
-
استفاده از سرچ کنسول
برای اجرای این روش باید ابتدا سایت خود را به سرچ کنسول متصل کنید. البته توجه داشته باشید که اگر یک سایت تازه تاسیس دارید، باید چندین ماه از راه اندازی آن گذشته باشد تا بتوانید از سرچ کنسول استفاده کنید. پس از وارد شدن به سرچ کنسول روی گزینه coverage کلیک کنید. در این قسمت می توانید تمام ارورهای مربوط به لینک سازی های شکسته را مشاهده کنید. در این صفحه به دنبال خطاهای 404 یا not found بگردید.
-
استفاده از افزونه Rank Math
اگر طراحی سایت با وردپرس انجام شده با نصب افزونه تخصصی rank math هم می توانید به راحتی لینک های شکسته را پیدا کنید. برای کار در بخش افزونه ها افزونه رنک مث را پیدا کنید. سپس روی گزینه مانیتور 404 کلیک کنید. در ادامه خواهید دید که لیستی از لینک های شکسته را به شما نشان خواهد داد.
پس از پیدا کردن این گونه صفحات و ارورهای مربوط به آن نوبت به حذف کردن صفحات و لینک ها می رسد. در ادامه همراه ما باشید تا با مهم ترین بخش مقاله یعنی حذف لینک شکسته، از سقوط سئوی سایت جلوگیری کنید.
حذف لینک های شکسته و صفحات 404
1- ریدایرکت کردن:
برای این که کاربر با یک صفحه خالی از محتوا روبرو شود، آن صفحه ای که محتوای آن یا آدرس آن را حذف کرده اید، ریدایرکت کنید. برای این کار بررسی کنید که مجددا صفحه را به یک صفحه 404 دیگر re direct نکنید. برای این کار اگر طراحی سایت با وردپرس، دروپال یا جوملا انجام شده می توانید از افزونه های زیر استفاده کنید:
https://extensions.joomla.org/category/site-management/url-redirection/
2- استفاده از افزونه Yoast SEO یا رنک مث
استفاده از این افزونه ها یکی از بهترین روش های حذف صفحات 404 است. برای استفاده از ان روی گزینه افزونه ها کلیک کنید. افزونه Rank math را پیدا کنید.
سپس روی گزینه تغییر مسیرها کلیک کنید.
در ادامه باید نوع ریدایرکت 301 را انتخاب کنید. پس از باز شدن کادر مورد نظر در قسمت url مبدا آدرس صفحه 404 و در قسمت آدرس url مقصد آدرس صفحه نهایی را درج کنید. با کلیک روی گزینه تغییر مسیر ریدایرکت انجام می شود.
3-محتوا را ویرایش کنید نه حذف:
یکی از اشتباهی که برخی از سئو کاران انجام می دهند، این است که با منقضی شدن اعتبار محتوای یک صفحه آن را حذف می کنند. با این کار نه تنها کاربران با لینک شکسته و صفحات 404 روبرو نمی شوند. بلکه می توانید نظر الگوریتم تازگی محتوا را هم جلب کنید. برای آشنایی بهتر با این موضوع مقاله "الگوریتم تازگی محتوا چیست؟" را مطالعه کنید.
سخن پایانی
موتورهای جستجو همواره به دنبال راه حلی هستند که از طریق آن تجربه کاربری را بهبود بخشند. به همین جهت از هر اقدامی که باعث کاهش رضایت کاربر و کاهش بهبود تجربه کاربری او می شود، گریزان هستند. یکی از مهم ترین فاکتورهای موثر در بهبود یا افزایش تجربه کاربری حذف کردن لینک های شکسته است. با وجود این که گوگل مستقیما اعلام کرده که وجود لینک های شکسته مستقیما روی سئو سایت تاثیر نمی گذارد. اما باید از هر گونه خطا یا ایرادی که باعث ضعیف شدن سئو سایت می شود، جلوگیری کرد. در این مقاله با راه کارهای پیدا کردن لینک های شکسته و روش های حذف آن ها آشنا شدیم. اگر پس از مطالعه مقاله یا حین مطالعه، نقطه نظر، سوال، یا پیشنهادی دارید، با ما مطرح کنید.